Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Sărbătorile lui Făurar

plugSărbătorile lunii februarie sau “Făurar” sunt legate, în principal, de începutul noului an agricol. În prima zi a lunii s-a făcut pomenirea Sfântului Mucenic Trifon. Potrivit unei vechi tradiţii, în unele părţi ale ţării sunt oficiate slujbe de binecuvântare a viilor şi livezilor, pentru a aduce roadă bogată şi a fi ferite de vreme rea, informează TRINITAS TV.
În a prima zi a acestei luni a început perioada Triodului, iar pe 2 februarie Biserica a prăznuit Întâmpinarea Domnului.
Pe 8 februarie îl cinstim pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat, iar două zile mai târziu, pe Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie.

Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron este pomenit de creştinii ortodocşi la 17 februarie. Ostaşul martir a fost cinstit de creştinii de pretutindeni încă din secolul al IV-lea şi este ocrotitorul a numeroase locaşuri de cult din Patriarhia Română.

Pe 14 februarie sunt Moșii de iarnă, zi de pomenire a tuturor celor trecuți la Domnul.

Pe 15 februarie, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, credincioșii ortodocși lăsă sec de carne, iar pe 22 februarie, lasă sec de brânză. Postul Sfintelor Paști va începe luni, 23 februarie, dată ce deschide și seria zilelor în care se cântă, la Pavecernița Mare, Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

Luna februarie se încheie cu pomenirea a doi sfinţi străromâni. În ultima zi a lui făurar, Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian Romanul şi Gherman din Dobrogea. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat generalizarea cultului celor doi sfinţi în anul 1992, cu dată de prăznuire la 29 februarie, iar când nu sunt ani bisecţi, la 28 februarie.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=16327:srbtorile-lui-furar&catid=49:cultura–culte&Itemid=74

Lasati un raspuns