Papa Francisc: Omul este capabil să distrugă tot ceea ce a făcut Dumnezeu
După ce şi-a exprimat durerea pentru uciderea brutală a celor 21 de egipteni copţi în Libia şi după ce i-a telefonat Patriarhului Tawadros al III-lea pentru un mesaj de condoleanţe, Papa Francisc a amintit, în cadrul celebrării euharistice din dimineaţa zilei de marţi, 17 februarie 2015, de la Casa Santa Marta, de victimele recentului măcel făcut de ISIS. „Oferim această Liturghie pentru cei 21 de fraţi ai noştri copţi, sacrificaţi doar pentru motivul de a fi creştini. Să ne rugăm pentru ei, ca Domnul să îi primească drept martiri, pentru familiile lor, pentru fratele meu Tawadros, care suferă mult”.Predica a fost dedicată şi ea tragediei războiului. „Omul este capabil să distrugă tot ceea ce a făcut Dumnezeu”, până acolo încât omul însuşi „pare a fi mai puternic decât Dumnezeu”, a afirmat Pontiful. În Sfânta Scriptură, exemple ale acestei ticăloşii umane sunt numeroase, a observat Papa Francisc: de la Sodoma şi Gomora până la Turnul Babel, omenirea l-a sfidat adesea pe Dumnezeu, totuşi adevăratul început al acestei rebeliuni este la Cain care îl ucide pe fratele său. Această primă omucidere reprezintă „începutul războaielor”, al „geloziilor”, al „invidiilor”, al „lăcomiei de putere”.
Papa a arătat apoi că în presă „mai mult de 90% dintre ştirile” din aceste zile sunt „ştiri despre distrugeri”. Atâta sânge curge deoarece „din inima omului ies toate răutăţile”. Inima noastră este „slabă” şi „rănită”, dominată de gândul: „Fac ceea ce vreau, şi dacă vreau să fac aceasta, o fac! Şi dacă pentru aceasta vreau să pornesc un război, îl pornesc!” Lumea este aşadar condiţionată de „traficul de arme”, gestionat de „afacerişti ai morţii”, care au „capacitatea de a distruge”. Prin harul lui Dumnezeu, însă, îl avem pe „Duhul Sfânt care ne salvează. Dar trebuie să alegem. La aceasta ne invită Biserica să reflectăm, în pragul Postului Mare”.
Întorcându-se spre Evanghelia zilei, Papa a reflectat asupra avertismentului lui Cristos: „Vedeţi şi păziţi-vă de aluatul fariseilor şi de aluatul lui Irod!”, atunci când ei discutau despre lipsa de pâine. Discipolii nu l-au înţeles pe Isus „din cauza acestei răutăţi a faptului că se certau între ei pentru a vedea cine este vinovat că a uitat pâinea”. În încheierea predicii, Pontiful a spus că în ciuda slăbiciunii oamenilor, ei sunt capabili şi să facă binele.
„Cu toţii suntem capabili să facem atât de mult bine, dar suntem de asemenea capabili să distrugem; să distrugem în lucruri mari şi în lucruri mici, chiar şi în familie; să distrugem copiii nepermiţându-le să crească în libertate, neajutându-i să crească bine. Să îi cerem Domnului, astăzi, înainte de a începe Postul, acest har: să alegem întotdeauna bine calea cu ajutorul Său şi să nu ne lăsăm înşelaţi de seducţiile care ne duc pe calea greşită”, a concluzionat Sfântul Părinte.