Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Itinerar pentru Postul Mare și Timpul Pascal 2015: Drumul mântuirii

choosing-between-two Luca 5,27-32
În acel timp, Isus a văzut un vameş cu numele de Levi, care stătea la postul lui de vamă, şi i-a spus: „Urmează-mă!”28 Părăsind toate, s-a ridicat şi l-a urmat. 29 Iar Levi a făcut pentru el un mare ospăţ în casa lui. Se afla acolo o mare mulţime de vameşi şi alţii care şedeau cu ei la masă. 30 Fariseii şi cărturarii lor murmurau împotriva discipolilor lui, zicând: „De ce mâncaţi şi beţi împreună cu vameşii şi păcătoşii?”31 Dar Isus, răspunzându-le, a zis: „Nu cei sănătoşi au nevoie de medic, ci bolnavii; 32 nu am venit să-i chem pe cei drepţi, ci pe cei păcătoşi la convertire”.Atunci când se întâmplă să greşim, iar ceilalţi ne arată cu degetul, ne bârfesc, acest lucru ne doare, ne simţim penibil. Nu este un sentiment de dorit. Dar atunci când ceilalţi greşesc, noi cum reacţionăm? Oare nu facem şi noi la fel, în mod inconştient sau uneori poate chiar voit? Întotdeauna va fi mai uşor să criticăm, să acuzăm, să scoatem în evidenţă greşelile celorlalţi. Va fi mai uşor, dar şi lipsit de responsabilitate. Uităm că acţiunile noastre au consecinţe. A fi responsabil, a gândi matur şi creştineşte înseamnă a ne pune în locul celorlalţi. Dacă aş fi eu în locul celui de care râd acum, cum m-aş simţi?

Cum este mai bine, să fim în locul fariseilor sau în locul lui Isus? Fariseii au dat dovadă de un comportament care îi condamnă pe vameşi şi păcătoşi, dar ei uitau că prin aroganţa lor greşeau mai mult decât cei pe care îi criticau. În schimb, Isus, plin de compătimire, fiindu-i milă de cei care prin păcatele lor erau departe de Dumnezeu, se alătură lor, caută să-i înţeleagă, îi respectă pentru demnitatea pe care au primit-o de la Dumnezeu şi nu pentru faptele lor.

A face diferenţa între păcat şi păcătos ne poate ajuta să fim de partea lui Isus. Tu de partea cui vrei să fii?

Doamne, revarsă asupra mea
curajul să fiu asemenea ție,
să mă comport cu semenii mei așa cum vreau să se comporte ei cu mine.
Ajută-mă să fiu responsabil în luarea deciziilor
și să înţeleg că doar în acest mod voi ajunge la Tine.
Amin.

Astăzi îmi propun să fac o analiză a relației mele cu cei din jur: cum mă comport în întâlnirile cu ei, cum discut cu aceștia, în ce mod îi privesc. De asemenea, îmi iau angajamentul să fiu mai înțelegător.

http://itinerar-postulmare2015.blogspot.ro/2015/02/21-februarie-de-partea-lui-cristos.html

Lasati un raspuns