Paraclisele din jurul Sfantului Mormant
Biserica Sfantului Mormant este o constructie mareata din secolul al XI-lea, inaltata de cruciati, in locul bisericii vechi, zidita de Sfanta Imparateasa Elena, in secolul al IV-lea. Aceasta mareata biserica, numita si “Biserica Invierii”, adaposteste cele mai scumpe locuri crestine: Muntele Golgota, unde a fost inaltata Sfanta Cruce, si Mormantul Domnului nostru Iisus Hristos.
Paraclisele din jurul Sfantului Mormant
In centrul marelui ansamblu arhitectural se afla Sfantul Mormant, adica locul in care a fost ingropat trupul cel de-viata-datator al Mantuitorului Iisus Hristos, dupa coborarea de pe Cruce si pana la dumnezeiasca Inviere. In jurul cestuia se inalta Biserica Invierii (spre rasarit) si o serie de paraclise inchinate unor persoane sau momente deosebite din vremea Rastignirii lui Iisus Hristos.
Cele mai importante locuri din jurul Sfantului Mormant raman, insa, Piatra Ungerii, unde a fost asezat si uns cu miresme de ingropare trupul lui Iisus, si Golgota, unde a fost inaltata Sfanta Cruce, pe care a fost rastignit Mantuitorul.
Biserica Invierii
La iesirea din Sfantul Mormant, spre rasarit, se inalta Biserica Invierii, o catedrala de mari dimensiuni. Daca in Sfantul Mormant au permisiunea de a sluji mai multe confesiuni (ortodocsi, armeni, copti si catolici), urmand un program bine stabilit, in Biserica Invierii slujesc numai ortodocsii. In aceasta biserica se savarseste zilnic Sfanta Liturghie. In centrul bisericii, sub policandrul cel mare, se afla asezat un sfestnic mare care marcheaza centrul geografic si spiritual al pamantului.
Mai multe: http://www.crestinortodox.ro/biserica-lume/paraclisele-jurul-sfantului-mormant-140649.html