Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Lucrările de construcție la noua biserică românească din orașul Solvesborg, Suedia

macarie_suediaSâmbătă, 14 martie 2015, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord s-a aflat în mijlocul românilor din orașul suedez Sölvesborg. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de preoții români din sudul Suediei și din Danemarca, însoțiți de enoriașii lor.
Cu prilejul acestei slujiri euharistice, părintele episcop a vizitat șantierul noii biserici din localitate. Lucrările de edificare a sfântului lăcaș au început în urmă cu câteva săptămâni (foto2), fiind realizate, după planurile arhitectului Andi Cârligeanu, de o echipă de meșteri din Ieud, Maramureș, condusă de Vasile Hotico. Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a citit, din Molitfelnic, o rugăciune de binecuvântare a lucrărilor de la șantierul noii biserici, încurajând ctitorii, binefăcătorii și lucrătorii acestei zfinte zidiri.Ierarhul românilor din țările scandinave a spus: „Dumnezeu a lucrat la Sölvesborg printr-o văduvă săracă, precum odinioară, prin văduva din Sarepta Sidonului, în zilele Prorocului Ilie Tesviteanul. În anul 2008, am înființat parohia românească din Sölvesborg, iar o văduvă săracă din această parohie, dna. Aglaia, din tot ce avea, asemenea văduvei sărace din Evanghelie, mi-a încredințat o sumă de bani, obținută din vânzarea locuinței unui bun prieten suedez, pe care l-a îngrijit în ultima parte a vieții sale pământești. M-a rugat să folosim banii pentru ridicarea unei biserici la Sölvesborg.

După numirea tânărului preot paroh Alin-Ioan Popa (foto1), am identificat și apoi am cumpărat, cu banii dăruiţi de dna. Aglaia, o suprafață de teren de la primăria orașului Sölvesborg. Am primit apoi sprijin financiar de pretutindeni, parohia fiind prea mică pentru a putea susține ridicarea unei biserici. Lemnul ne-a fost donat de către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților” a mai spus Preasfințitul Macarie.

Părintele paroh Ioan-Alin Popa a fost hirotesit de către episcopul său, primind rangul de iconom.

În Duminica a III-a din Postul Mare, a Sfintei Cruci, 15 martie 2015, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în parohia românească Sfânta Cruce din orașul suedez Växjö (foto3).

În cuvântul de învățătură, părintele episcop a arătat că „prin Cruce nu trebuie să înțelegem doar suferință, ci în primul rând iubirea lui Hristos, deoarece nu piroanele L-au ținut pe Hristos răstignit pe Cruce, ci iubirea Sa nemărginită față de făptura umană. El a ales să moară cu mâinile întinse pe Cruce, îmbrățișându-ne și descoperidu-ne iubirea Sa dumnezeiască, mai tare decât moartea, atât de diferită de iubirea schimbătoare a oamenilor” a mai spus ierarhul românilor din țările scandinave.

La finalul slujbei, a fost venerată Sfânta Cruce iar preotul paroh Milică Văsuianu și credincioșii au primit din partea episcopului lor mai multe cărți de folos sufletesc.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=16833:lucrrile-de-construcie-la-noua-biseric-romaneasc-din-oraul-solvesborg-suedia&catid=49:cultura–culte&Itemid=74

Lasati un raspuns