Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Moartea clinică, explicată de specialişti. De la Raiul promis de Biblie până la „visele“ analizate de medici

moartea-clinicaAtunci când vorbim de moarte clinică, experienţe extra-corporale sau momente care sunt asimilate trecerii în lumea de dincolo părerile specialiştilor sunt împărţite. Pe de o parte, medicii nu ştiu încă dacă au de-a face cu un fenomen care este asemănător unui vis şi nici preoţii nu discută deschis despre asta.
Subiectul a fost tratat în cărţi care sunt controversate, iar felul în care pacienţii care au trecut prin asta îl descriu pare să fie la limita fantasticului. Chiar şi aşa, preoţii au reuşit să atragă discuţia pe ideea de nemurirea sufletului, iar medicii merg spre ipoteze care ţin de creierul care nu este suficient exploatat sau folosit de om. 

Biserica Catolică şi-a exprimat destul de clar punctul de vedere. Din punctul ei de vedere “experienţele de revenire din moartea clinică sunt un argument sau o dovadă a existenţei lui Dumnezeu, dar nu sunt o demonstraţie. Sunt un argument că există viaţă dincolo de această viaţă”, spune preotul greco-catolic Dumitru Suciu.
Biserica Ortodoxă este ceva mai prudentă în interpretarea acestui moment.

Interpretarea religioasă

Echipa “Adevărul” a discutat cu părintele Vlad Maxim de la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa despre acest subiect delicat.
Preotul spune că Biserica Ortodoxă invită de obicei la precauţie şi, cu toate că nu a formulat un răspuns oficial la această problemă, presupune că oamenii care suportat moartea clinică nu au fost în adevăratul iad sau rai.
“Ei doar au contemplat şi au presimţit acele stări”, crede părintele Vlad Maxim.
Preotul ortodox este de părere că Biserica Ortodoxă nu a abordat încă “această realitate psiho-fizică deoarece studiile medicale şi afirmaţiile cercetătorilor nu întrunesc consensul cu privire la clasificarea acestor experienţe ca aparţinând spaţiului spiritului sau unor procese de natură chimică sau fiziologică a organismului.”
Vlad Maxim este convins că doar odată ce concluziile obiective ale specialiştilor vor fi formulate Biserica se va putea pronunţa. Pe de altă parte, Biserica are o învăţătură foarte clară referitoare la starea sufletelor după moarte şi totul este “explicit şi argumentat”, a încheiat părintele Vlad Maxim.
Mai multe: http://adevarul.ro/locale/constanta/title-1_55076699448e03c0fd9fc7a4/index.html

Lasati un raspuns