Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Azi sărbătorim Buna Vestire sau Blagoveştenia! În tradiţia populară este Ziua Cucului

bunavestireSărbătorită în fiecare an pe 25 martie, Buna Vestire este cea mai veche sărbătoare dedicată Maicii Domnului. Este ziua în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că-l va naşte pe Fiul lui Dumnezeu. Este o zi din Postul Paştelui în care se mănâncă peşte. Află ce semnificaţii are această zi în tradiţia populară.
De Blagoveştenie se spune că a venit, fizic, primăvara. Acum renasc întreaga natură şi pământul. Este ziua în care încep să vină păsările călătoare.
De fapt, în multe zone ale ţării, Buna Vestire este asociată păsărilor şi chiar i se mai spune Ziua Păsărilor. Există pe alocuri credinţa că păsările care se întorc în această zi sunt întrupări ale sufletelor strămoşilor.

Trebuie să ai bani în buzunar

Cucul are o importanţă aparte. Primul său cântat fiind considerat semnalul de început al primăverii, iar ultimul marchează începutul verii.

Se spune că în timpul iernii şi al frigului cucul devine uliu. Începând cu 25 martie el redevine cuc şi începe să cânte până la Sărbătoarea Sânzienelor, când devine iar uliu.

În alte zone se spune că, de câte ori cântă cucul, peste atâţia ani te vei căsători.

Dacă fetele vor să se căsătorească mai repede, părinţii taie craca pomului pe care a cântat cucul şi o pun în scăldătoarea fetei, pentru a avea mulţi peţitori.

Un alt obicei este legat de situaţia financiară. Chiar şi în zilele noastre sătenii se îmbracă frumos şi îşi umplu buzunarele cu bani, ca atunci când cântă cucul să-i găsească veseli şi prosperi. Dacă se întâmplă să auzi cucul nemâncat şi fără bani e un semn rău.

Pentru împlinirea dorinţelor

Sfântul Arhanghel Gavriil este şi protectorul copiilor. De aceea, femeile care vor să devină mame e bine să ţină post negru, să bea apă sfinţită şi să se roage Maicii Domnului ca să aibă prunci.

Tot în această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni, fiindcă astfel vei avea tot anul necazuri.

În unele zone, gospodarii îşi stropesc pomii cu ţuică pentru a avea rod bogat sau aprind focuri pentru “dezmorţirea” pomilor.

Dacă în această zi va fi frumos, aşa va fi şi de Paşte. Dacă va fi ceaţă, va fi o primăvară călduroasă.

Apicultorii scot stupii la soare ca să aibă multă miere.

Crescătorii de animale îşi scot vitele la soare, fără jug, ca să fie eliberate de poveri şi sănătoase tot anul.

Mai mult: http://www.libertatea.ro/detalii/articol/azi-sarbatorim-buna-vestire-blagovestenia-traditia-populara-ziua-cucului-529453.html

Lasati un raspuns