Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Măicuțele de la mănăstirea Șag-Timișeni dezvăluie ‘secretul’ vopsitului ouălor de Paști

ooViața monahală ortodoxă din Banat este, în Săptămâna Mare, una pe cât de tăcută, pe atât de încărcată de fervoarea rugăciunilor. Mănăstirile se cufundă într-o liniște pe care, în timpul anului, mai rar o întâlnești, smerenia este deplină iar fiecare clipă de tăcere ascunde un cuvânt, un răspuns, o rugăciune.
După Denia celor 12 Evanghelii din Joia Mare, fără a perturba cu ceva momentele tainice, o frumoasă forfotă va începe în aceste sfinte lăcașuri, pentru că Lumina Învierii Domnului aduce bucuria deplină și ea trebuie împărtășită tuturor. Va începe cu smerenie ritualul pregătirii vopsirii ouălor, iar pentru aceasta, măicuțele de la Mănăstirea Șag-Timișeni, adevărate maestre în vopsitul ouălor, se pregătesc din timp.
‘De pe la sfârșit de Făurar (luna februarie — n.r.), dacă nu e iarnă prea grea, în părțile însorite din curtea mănăstirii sau la marginea pădurii care ne înconjoară apar pâlcuri de toporași, brândușe, violete. Îndată ce scot căpșorul din țărână le culegem și le punem la uscat pentru că din ele vom obține vopseaua pentru ouăle de Paști. Noi folosim doar culori naturale, iar violetul este o culoare foarte pretențioasă. Fiecare petală trebuie culeasă cu grijă de pe tulpină și pusă la loc uscat. Sunt mii de petale într-un kilogram. Până în Vinerea Mare le lăsăm la uscat, iar atunci le punem în apă clocotită și obținem cam 100 de grame de culoare cu care vom vopsi ouăle’, a precizat, pentru AGERPRES, maica Lucia.

Ouăle se vopsesc în Vinerea Mare pentru că este ziua în care Mântuitorul a fost răstignit, iar sângele scurs din rănile Sale a înroșit ouăle din coșul Mariei Magdalena lăsat la baza crucii.

La mănăstire se vopsesc în fiecare an, de Înviere, peste o mie de ouă, cele mai multe sunt roșii, dar pentru a-i răsfăța pe copiii care vor veni aici, printre cele roșii se mai strecoară și câte un ou violet, galben, albastru sau verde.

‘De obicei, vopsim doar ouă roșii, asemeni sângelui Mântuitorului. Culoarea roșie o obținem din cojile de ceapă roșie (dintr-un kilogram obținem cam 200 gr. vopsea concentrată) sau din sfeclă roșie (dintr-un kg. obținem multă culoare). Pentru culoarea portocalie fierbem coji de ceapă aurie (la fel ca la ceapa roșie), galbenul se scoate din șofran (din circa 200 gr. obținem suficientă vopsea pentru colorarea a 30 de ouă) sau din coajă de lămâie (de la 10 lămâi putem vopsi vreo 20-30 de ouă, depinde de culoarea naturală a oului). Verdele se prepară din frunze de spanac, de ceapă verde sau de pătrunjel’, spune maica Lucia.

Ea menționează că pentru vopsit sunt preferate ouăle cu coaja albă, pentru că prinde mai bine vopseaua. ”Ouăle se spală bine, apoi se pun la fiert în apă cu oțet, ca să nu se spargă și le lăsăm 30 de minute bune la foc potrivit, ca să fie tari. Apoi, cât sunt încă mai călduțe, se scaldă în vasul cu vopsea, se lasă cam 1-2 minute să prindă bine vopseaua și se scot pe o suprafață uscată. Se lasă să se răcească puțin, ca să le putem ține în mână și începe migăloasa muncă de trecere a ouălor prin faza de ‘lustruire’, când le ștergem cu o cârpă înmuiată în ulei”, explică măicuța.

Apoi, când sunt reci, maicile de la Timișeni reașează toate ouăle în cofraje și le întind în formă de cruce în iarba din curtea mănăstirii, într-un pastel superb, pe care preotul le va sfinți.

Măicuțele vor împărți câte un ou și o felie de cozonac fiecărui credincios care va participa la slujba de Înviere.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=17142:micuele-de-la-mnstirea-ag-timieni-dezvluie-secretul-vopsitului-oulor-de-pati-&catid=50:diverse–sport&Itemid=75

Lasati un raspuns