Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Tată, iartă-I!

paineaRugăciunea de pe cruce – Luca 23, 34

Puţini dintre cei care fac răul ştiu cu adevărat ce fac.
Cel care face răul dându-şi seama că face rău, fără să caute măcar iluzia unei bune îndreptări, cât de slabă, pentru ceea ce face, care face răul numai pentru plăcerea de a face răul – acela nu mai e om.
Acela e demon. Căci numai demonul poate face rău din lăcomia de a face răul.
Pentru o astfel de faptă şi pentru un astfel de făptaş, conştient şi calculat, al crimei fără absolut nici o justificare, ci făcută numai pentru a face răul, nu te poţi nici măcar ruga.

Nu trebuie nici măcar să te rogi. Simţi cu groază că nu trebuie nici măcar să te rogi.
Sunt şi astfel de păcate. Sunt şi astfel de creaturi (Matei 12, 31-32; Marcu 3, 29; Luca 12, 10; Evrei 6, 4-6; I Ioan 5, 16).
Ce cutremurător este să te şi gândeşti la aceasta!

Dar pentru acei care în inima lor au o intenţie bună, chiar dacă în nepriceperea lor nu ştiu să şi-o controleze dacă e bună sau nu… pentru acei care, cu un gând bun, dar uşuratic, fac răul, ca să iasă binele din el, pentru acei care cred că au o iluzie de justificare pentru răul pe care îl fac sau pentru acei pe care cu voia ta vrei să-i socoteşti că nu ştiu ce fac – pentru aceştia te poţi ruga, zicând că nu ştiu ce fac, când fac aceste păcate.

Şi, afară de cazurile foarte rare, foarte clare, când suntem foarte întemeiaţi că făcătorul răului este un demon conştient, nu un om inconştient, noi trebuie să ne dăm toate silinţele să-i socotim pe toţi semenii noştri, când îi vedem păcătuind chiar împotriva noastră – şi mai ales atunci – că nu ştiu ce fac. Ca să ne putem ruga pentru ei şi să-i putem ierta. Căci altfel nici nu-i putem ierta, nici nu ne putem ruga pentru ei.

Iar atunci vina noastră poate să fie uneori mai mare ca a lor.

Slavă veşnică Ţie, Dumnezeul nostru neînţeles de bun, Care ai găsit mijlocul de a Te ruga pentru toţi. Căci a-l crede pe fiecare om că este inconştient când face răul, nu este o greşeală, ci un har.

Pentru că în felul acesta vom avea totdeauna şi temei şi putere să ne rugăm, cu atât mai mult, pentru cei mai păcătoşi.
Iar pe noi nu ne lăsa, Doamne Iisuse, să facem niciodată, nici chiar justificat, rău nimănui. Amin.

http://www.oasteadomnului.ro/2015/tata-iarta-i

Lasati un raspuns