Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Blestemele: simple sugestii negative sau forţe malefice care ne distrug viaţa? „Au puteri care pot duce chiar şi la moarte. Sunt efectele răului“

blestemeMulţi dintre români cred în forţa blestemelor, iar în popor se spune că cele mai grele rele blesteme sunt cele ale părintelui asupra copilului. Copilul care a fost blestemat de tatăl sau mama sa, iar părinţii lui nu s-au spovedit, astfel încât nu au primit dezlegare de la blestem, ar putea fi atins foarte uşor. Peste el ar putea veni boli, necazuri, suferinţe, eşecuri. „Adevărul“ a discutat cu un preot care a explicat care este forţa blestemelor.

“Blestemele au puteri ce pot duce chiar şi la moarte. Sunt oameni care ajung să se sinucidă, să nu mai suporte lumina sau iubirea celor din jur, să nu mai suporte pe nimeni. Blestemul merge spre cel mai mic din familie, spre cel mai nevinovat. Blestemul este efectul în sine al răului”, spune părintele Roman Pintea din Oradea.

Copiii pot ajunge să nu se căsătorească sau să le meargă rău în căsnicie din cauza blestemelor părinţilor. Acele înjurături şi blesteme asupra copiilor, dacă nu sunt dezlegate de către preot când sunt în viaţă părinţii, pot produce foarte mari necazuri asupra copiilor. Dincolo de mormânt nu mai poate face nimeni acea dezlegare, mai spune preotul.

“Să nu judecaţi niciodată sau să înjuraţi. Nu se ştie niciodată în ce ceas grăiţi cuvântul sau expresia asupra celui drag. Răul îl loveşte tot pe cel mai tânăr. Prin blestem se rupe toată unitatea, toată dragostea. Ne trezim că nu avem spor, noroc, pentru că nu ne gândim la Dumnezeu”, spune părintele Roman Pintea din Oradea.

Taina Sfintei Spovedanii facută atât de părinţi, cât şi de copii este remediul cel mai eficient împotriva blestemelor.

“Blestemele vin de la generaţiile din urmă. Sunt multe persoane care se ocupă cu facerea de rău şi până nu-şi lasă urmaşul cu coadă nu pot înghiţi paharul morţii. Acest neam de diavol poate fi izgonit numai cu post sau rugăciune. Acestea sunt singurele arme împotriva diavolului. Biserica este purtătoarea darurilor lui Dumnezeu”, afirmă părintele Pintea.

Mulţi folosesc cuvintele: „arde-l-ar focul” sau „mânca-l-ar moartea” ca şi cum ar zice: „bună ziua”. Obişnuinţa îi face să nu se mai sfiască de greutatea blestemului. „Şi nu a voit blagoslovenia şi se va depărta de la dânsul! Şi s-a îmbrăcat cu blestemul ca şi cu o haină şi a intrat ca apa în maţele lui şi ca untul de lemn în oasele lui. Blestema-vor ei şi tu vei binecuvânta!”, spune Sf. Prooroc David în Psaltire.

Şi Sf. Apostol Pavel porunceşte creştinilor: „Binecuvântaţi şi nu blestemaţi! Cei ce binecuvântează vor moşteni pământul, iar cei ce blesteamă, vor pieri!” (Ps.36, vers 22).

Sunt unii care rostesc cuvinte de blestem şi de afurisenie, în chip de glumă, pentru a face haz. Preoţii spun că aceste blesteme nu se lipesc, însă cei care fac aceasta nu rămân fără de păcat

“Dumnezeu când a creat lumea a făcut şi îngerii. Toţi erau buni, însă unii s-au împotrivit voii Lui şi au venit pe pământ. Omul se naşte cu doi îngeri. Unul bun şi unul rău. Îngerii lui Dumnezeu îii spune să fie bun, blând, smerit, în timp ce îngerul rău îl sustrage de la rugăciune. Toate relele care vin sunt săvârşite de oameni potrivnici”, mai spune părintele Pintea.

Varianta psihologului

De cealaltă parte, psihologii susţin că blestemul are o putere la fel de mare ca a oricărei alte credinţe, însă noi suntem cei care alegem în ceea ce credem. “Credinţa în blestem poate determina omul să îşi imagineze că se va împlini. Dacă omul nu ştie, nu cunoaşte sau nu crede în acel blestem, nu se întâmplă nimic. Blestemul este o sugestie negativă”, spune psihologul Crina Lezeu.

http://adevarul.ro/locale/oradea/blestemele-simple-sugestii-negative-forte-malefice-distrug-viata-au-puteri-duce-moarte-efectele-raului-1_5544ac86cfbe376e35c507f3/index.html

Lasati un raspuns