Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Mărturii despre puterile supranaturale ale lui Arsenie Boca: vindeca orbii şi paraliticii, vedea în sufletele oamenilor, se teleporta şi cunoştea viitorul

boca-m-180Părintele Arsenie Boca a devenit una dintre personalităţile legendare ale ortodoxiei româneşti, iar mărturiile despre viaţa şi activitatea sa sunt numeroase. Preoţi sau oameni simpli, aflaţi printre cei care l-au cunoscut sau i-au fost apropiaţi, nu au ezitat să vorbească despre miracolele pe care părintele le-ar fi săvârşit, în timp ce în alte relatări îi sunt atribuite puteri supranaturale.

Părintele Arsenie Boca ar fi fost înzestrat cu daruri divine, potrivit mărturiilor culese în volumele dedicate vieţii şi activităţii sale, publicate de editurile de carte religioasă. Multe dintre aceste relatări, despre puterile supranaturale ale duhovnicului de la Mănăstirea Prislop au aparţinut unor preoţi, maici, călugări, oameni care l-au cunoscut sau i-au fost apropiaţi în diferite momente ale vieţii. Cât adevăr conţin mărturiile impresionante despre părintele Arsenei Boca este dificil de stabilit.

Oameni vindecaţi prin credinţă
Arsenie Boca ar fi avut darul de a vindeca orbii şi persoanele suferinde de paralizii, potrivit unei relatări a arhimandirtului Vasile Prescure, în volumul „Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca”, apărut în Colecţia „Ortopraxia”, în 2008.

„În lucrarea părintelui Arsenie avem şi cazuri de vindecări miraculoase. A vindecat un orb pe care mai întâi l-a spovedit şi l-a împărtăşit şi apoi i-a zis să iasă din biserică. Cei prezenţi au zis să-l ajute fiind orb, dar părintele i-a oprit zicându-le să-l lase să meargă singur. Ajungând la uşă bolnavul a zis: «Măi, fraţilor, eu văz». În acel moment i-a revenit vederea pentru toată viaţa. Un om paralizat la pat a fost dus cu căruţa la mănăstire şi părintele i-a zis să coboare din căruţă. El a coborât şi de atunci a mers normal“, scriau autorii cărţii, publicate cu binecuvântarea IPS Dr. Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului.

În acelaşi volum, sunt prezentate şi alte mărturii despre puterile vindecătoare ale părintelui Arsenie Boca, iar unii dintre autorii lor susţin că acestea ar fi dăinuit şi după moartea acestuia, miracolele petrecându-se la mormântul său de la Mănăstirea Prislop.

Vedea în sufletele oamenilor
Părintele Arsenie ar fi avut puterea de a „ghici” în sufletele oamenilor, potrivit unei relatări a preotului Ioan Ciungara, din Copăcel, care l-a cunoscut. „Părintele m-a chemat, chiar de departe din curte, în biserică. Venise o doamnă mai tânără de la Târgu Mureş. Şi mi-a zis: «Iată, părinte, haide să arăt lumii că nu ghicesc, că nu-s ghicitor». Şi a întrebat-o: «Mă, te bate?». «Mă bate, Părinte». «Bea, se îmbată?». «Da, Părinte». Şi a spus Părintele: «Şi bunicul său a fost beţiv şi tatăl lui şi el. Şi dacă nu-l vei lăsa, dacă nu te desparţi şi nu pleci de la el, are să te împuşte, are să te omoare». Eram în vremea regimului comunist şi n-am înţeles atunci aceste cuvinte şi după ce Părintele s-a retras iar în biserică să picteze am întrebat-o pe doamnă cine este, ce este soţul dânsei. Mi-a spus că soţul ei lucrează la securitate şi că are grea cruce cu el. Mi-a mai spus că nu ştie cum Părintele i-a aflat taina că nu i-a spus nimeni”, a povestit preotul Ioan Ciungara, potrivit volumului „Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca”. Un alt preot, Serafim Bădilă, de la Mănăstirea Căişel, relata că Arsenie Boca l-ar fi convins că avea darul clarviziunii.  „La una dintre primele întâlniri ale mele cu părintele Arsenie, dânsul mi-a zis păcatele în faţă, dar nu m-am supărat, pentru că mi-am dat seama că este un sfânt şi nu zice ca să mă batjocorească. Faţa îi strălucea şi nu te puteai uita la dânsul, aşa îi radia faţa de lumină. Era îndumnezeit”, povestea preotul Serafim, potrivit autorilor cărţii „Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca”.

Puterea de teleportare
Arsenie Boca ar fi avut puterea de a se teleporta, susţinea maica Marina Lupou, de la Mănăstirea Bic. Ea a relatat cum părintele de la Prisop a apărut în locuinţa mamei sale, bolnavă de cancer, pentru a o ajuta, după ce se prăbuşise, iar fiica ei nu avea putere să o mai ridice. „S-au speriat rău şi au strigat amândouă după părintele Arsenie. Şi atunci, părintele, în momentul acela, a fost acolo, îmbrăcat în veşminte preoţeşti cu crucea în mână şi a zis cuvintele pe care mi le-a zis mie când am plecat din Prislop: «Nu vă fie frică, noi suntem alături de voi». Şi sora mea a ridicat-o pe mama în pat ca un fulg. Până când am venit eu, părintele nu a mai fost, nu am fost vrednică să-l văd”, povestea maica Marina, potrivit volumului „Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca”.

Profeţiile lui Arsenie Boca
Cele mai multe mărturii despre puterile supranaturale ale fostului călugăr sunt cele despre darul de a vedea în viitor. Foştii săi apropiaţi relatau că părintele Arsenie Boca ar fi prezis moartea lui Nicolae Ceauşescu şi a Elenei Ceuşescu „într-o zi de mare sărbătoare”. „Prin anii ’80, Părintele Arsenie a fost dus şi la Ceauşescu, care l-a întrebat: «Hai, popo, am auzit că tu prezici soarta unui om. De mine ce ştii?». Şi Arsenie i-a spus: «Într-o zi de mare sărbătoare veţi fi omorâţi amândoi». Ceauşeştii nu au crezut şi i-a spus maiorului să-l ia şi să nu-l mai vadă”, relata Zoe Dăian, nepoata duhovnicului, într-un interviu publicat în septembrie 2014, de Agerpres.

Arsenie Boca ar prezis şi tragediile din zilele Revoluţiei din decembrie 1989. „Înainte de a se sfârşi zilele, la părinte a fost o verişoară şi el i-a spus: „Vezi că eu mor şi nu va trece mult timp şi în România va fi vărsare de sânge”. Au trecut numai trei săptămâni şi a început Revoluţia. În toată ţara mulţi tineri şi-au pierdut viaţa”, povestea Matei Biliboacă, într-unul din volumele cărţii „Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca”.

 

Cum a dispărut din celulă
Una dintre cele mai fascinante mărturii despre puterile miraculoase ale părintelui Arsenie Boca a fost publicată de fostul deţinut politic Dan Lucinescu, în volumul “Părintele Arsenie Boca, un sfânt al zilelor noastre”. Scriitorul susţine că în 1948, în timp ce Arsenie Boca se afla în arest, pentru ajutorul dat luptătorilor anticomunişti din Munţii Făgăraşului, ar fi dispărut din celulă, în momentul în care angajaţii Siguranţei veniseră să îl anceheteze.

„Când deschiseră uşa celulei, imediat după vizionarea prin vizetă, văzură cu stupoare şi groază, ca aceasta era complet goală. Cu cât priveau mai mult celula goală, cu atât întreaga lor fiinţă se tulbură. Atât ofiţerul, cât şi gardianul îşi scuturau întregul corp, să se poată trezi din cel mai mare coşmar trăit de ei vreodată. Revenindu-şi treptat din acel şoc groaznic, au început să se uite pe rând, prin vizeta, nevenindu-le să creadă că deţinutul lor, părintele Arsenie Boca, stătea nemişcat în genunchi, lipit de măsuţa pe care era aprinsă lumânarea şi având alături Sfânta Evanghelie”, a relatat autorul. Acesta adăuga că la scurt timp la locul arestului au fost chemaţi şeful Siguranţei din Făgăraş şi mai mulţi ofiţeri de Miliţie şi de la Siguranţă. „Cercetările întreprinse de aceştia au decurs la fel ca cele anterioare, văzându-l pe părintele Arsenie prin vizetă şi dispărând atunci când se descuia uşa celulei. Atunci s-a produs unul din puţinele cazuri de mare compromis şi de păstrare sub totală tăcere a unui fenomen pe care atotştiutorul partid marxist-leninist nu l-a putut explica. De comun acord, într-un context de păstrare totală a secretului, s-a ajuns la o hotărâre unică, de punere în liberate a călugărului preot Arsenie Boca. Această decizie era singura care putea rezolva acel inexplicabil eveniment”, scria Dan Lucinescu, în volumul “Părintele Arsenie Boca, un sfânt al zilelor noastre”.

Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vaţa de Sus, Hunedoara – d. 28 noiembrie 1989, Mănăstirea Sinaia, Prahova) e considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al regimului. Până la sfârşitul anilor 1950, stareţul a trecut prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. A fost închis la Securitatea din Braşov, apoi dus la Canal. A ajuns în închisoarile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot.

http://adevarul.ro/locale/hunedoara/marturii-despre-puterile-supranaturale-arsenie-boca-vindeca-orbii-paraliticii-vedea-sufletele-oamenilor-teleporta-cunostea-viitorul-1_5544ae74cfbe376e35c511fd/index.html

Lasati un raspuns