Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

um este justificată imunitatea BOR în fața ANAF. Patriarhia răspunde unui comentariu

someseanul-trinitasPatriarhia Română a publicat, pe site-ul agenției sale de știri Basilica, un articol în care comentează informațiile apărute într-un comentariu publicat de EVZ, în secțiunea de opinii Vocile Dreptei.
Redăm mai jos reacția Biroului de Presă al Patriarhiei Române:

“Pe site-ul publicaţiei Evenimentul Zilei, secţiunea Opinii, domnul Angelin Ioan a postat în ziua de 6 mai 2015 câteva opinii personale sub titlul “Biserica și fiscul o prietenie protejată de toate partidele VOCILE DREPTEI”.

La întrebările retorice ale domnului Angelin Ioan se impun următoarele răspunsuri:

1.Cultele religioase sunt instituţii de drept privat şi de utilitate publică desfăşurând o importantă activitate religioasă, socială, educaţională şi culturală în beneficiul societăţii româneşti. Codul fiscal al României precizează la Art. 15 alin.1 lit. f că veniturile realizate de unităţile bisericeşti din donaţiile credincioşilor şi din activităţi economice (producerea şi vânzarea de lumânări, calendare, carte religioasă, vin cultic şi alte obiecte bisericeşti etc.) sunt scutite de impozit dacă sunt folosite în scopuri bine definite, şi anume întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult (plata facturilor la curent electric, apă, gaze etc.), pentru lucrări de construcţie, de reparaţie şi de consolidare a locaşurilor de cult şi a clădirilor ecleziastice, pentru învăţământ, pentru furnizarea, în nume propriu şi/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în condiţiile legii, pentru acţiuni specifice şi alte activităţi non-profit ale cultelor religioase, potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor.

De altfel, Statutul juridic şi fiscal al Cultelor religioase din România este în general similar cu cel al Cultelor din celelalte state membre ale Uniunii Europene, tocmai pentru că autorităţile de Stat din ţările respective constată şi recunosc importanţa activităţii acestora în societate.

2.Donaţiile credincioşilor cu ocazia “slujbelor duminicale sau la slujba de Înviere” sunt înregistrate în evidenţa contabilă a fiecărei parohii. Potrivit hotărârii Sfântului Sinod, după fiecare slujbă membri ai Consiliului parohial consemnează într-un proces verbal suma colectată, care este imediat înregistrată în evidenţa contabilă a fiecărei parohii. Aceeaşi procedură este urmată şi în cazul cutiei milelor, iar pentru contribuţiile benevole de la serviciile religioase (botezuri şi cununii) se eliberează chitanţă. Această disciplină financiar-contabilă a fiecărei unităţi bisericeşti este verificată periodic de către serviciul audit al fiecărei eparhii.

http://www.evz.ro/cum-este-justificata-imunitatea-bor-in-fata-anaf-patriarhia-raspunde-unui-comentariu-vocile-dreptei.html

Lasati un raspuns