Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Botez și cununie fără taxe la Biserica Panaghia Odighitria din Pireu

pireu-180La Biserica Panaghia Odighitria din Pireu romanii din orasul portuar dar și cei din Capitala Atenei, ori imprejurimi, pot efectua botezuri, cununii, parastase, masluri, spovedanie, sfintiri de locuinte, rugaciuni, fara a se cere niciun fel de taxe, se transmite printr-un Comunicat de presa al Comunitatii Ortodoxe Romane – Biserica Panaghia Odighitria Pireu. „Preotul nu are dreptul sa impuna taxe, deoarece nu se face negot cu cele sfinte!”, spune parintele Matei Vulcanescu.

Parintele Matei Vulcanescu refuza sa primeasca bani deoarece doreste sa-i ajute pe romani si sa ii apropie nu sa-i indeparteze de Biserica.

„In momentele dificile pe care le traim astazi cand exista criza financiara, dar si spiritual, romanul nu trebuie sa fie dezamagit de preoti. Tainele Bisericii sunt gratuite si trebuie sa ramana asa. Este adevarat ca preotul face un efort suplimentar pentru a fi toto timpul la dispozitia credinciosilor, dar asta este menirea lui, sa slujeasca, sa fie un apostol printre oameni! Dumnezeu este cel care savarseste Taina Botezului, a Cununiei, a Maslului, a Spovedaniei, a Sfintiirii casei, iar Dumnezeu daruieste Harul sau sfintitor gratuit fara taxa. Preotul nu are dreptul sa impuna o taxa, ca nu se face negot cu cele sfinte.”, este de parere parintele Matei Vulcanescu, se mentioneaza in comunicat.

Este adevarat ca multe biserici au o taxa orientativa, pentru a ajuta Biserica, pentru electricitate, pentru incalzirea apei de botez, pentru lumina candelabrelor, curatenie, cantaret, etc. Dar acea taxa de la unele biserici ramane orientativa, nu poate spune preotul: nu-ti fac nunta daca nu dai bani.

Daca cineva vrea sa lase o ofranda pentru biserica, o poate face la libera alegere si va fi pentru lucruri clare, lumina, caldura, curatenie, cantaret, etc. Acesti bani vor fi pentru biserica si nu ca sa ii bage preotul in buzunar.

„Am stabilit cu Biserica Greciei din care fac parte ca romanii sa nu plateasca nici macar acea taxa orientativa pentru botezuri, cununii, parastase. Romanii au nevoie sa fie ajutati. Fiind departe de casa singura mangaiere care le ramane romanilor este biserica. De ce sa trasformam si biserica in perceptoare de taxe si biruri? Incercam sa-i ajutam cat putem acolo unde depinde de noi, ca parohie. De aceea toti care au au venit pentru a-si alina la Dumnezeu suferintele, necazurile, au fost primiti intodeauna cu dragoste si simpatie.”, spune parintele Vulcanescu, dupa cum se relateaza in comunicat.

Credinciosii marturisesc ca parintele a fost mereu la dispozitia lor, a mers acolo unde a fost chemat si nu a spus niciodata NU.

Gratuitatea este acordata tuturor romanilor indiferent de varsta si statut social, in schimb, cei care vin sa isi savarseasca Sfintele Taine (cununie, botez, etc.) sunt invitati sa se impartaseasca cu Sfintele Taine si sa devina membri activi ai Bisericii Panaghia Odighitria si sa participe in fiecare duminica la Sfanta Liturghie, asa cum e dator orice crestin ortodox cu frica de Dumnezeu.

Parintele Matei Vulcanescu face gratuit aceste taine pentru romanii din Pireu, dar si din Atena, domnia sa fiind total dezinteresat de partea financiara a acestor taine doarece scopul primordial al acestei misiuni este „sa aduca pe cat mai multi pamanteni in turma lui Hristos, adica la Sfanta Biserica”.

Biserica “Intrarea Maicii Domnului in Biserica” se afla pe strada Tenarou 3, Dealul Vokos (Odighitrias), Pireu.

Ana Țuțuianu – Ziarul Online Românesc din Grecia Romedia.gr

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=17499:botez-i-cununie-fr-taxe-la-biserica-panaghia-odighitria-din-pireu&catid=49:cultura–culte&Itemid=74

Lasati un raspuns