Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Biserica Evanghelică din Sebeș, model pentru Biserica Neagră din Brașov

sebesBiserica Evanghelică din Sebeș, a cărei construcție a început în prima jumătate a secolului al XIII-lea, unică în România prin structura romanico-gotică, având cel mai mare altar poliptic din Transilvania, ar fi servit ca model pentru Biserica Neagră din Brașov.
‘O veche legendă se ascunde în spatele bisericii evanghelice din Sebeș. Totul a pornit de la faptul că ea a slujit ca model pentru Biserica Neagră din Brașov’, spune jurnalistul de călătorii pentru Serviciul Turism din cadrul Consiliului Județean Alba, Rareș Tileagă.
Ulterior, în jurul anului 1500, locuitorii Sebeșului au angajat un constructor pentru mărirea bisericii, astfel încât să o depășească pe cea din Brașov, căreia i-ar fi servit ca model.

‘Se spune că în jurul anului 1500 s-a început înălțarea bisericii din Sebeș, dar, la o vizită a constructorului din Brașov, acesta a fost cuprins de invidie și a mișcat schela constructorului sebeșean Johann, omorându-l. Ca răzbunare, fiul lui Johann reușește să atașeze bisericii din Sebeș cel mai mare altar din Transilvania. Legenda de mai sus explică, oarecum, cauza pentru care biserica din Sebeș uimește și azi prin împletirea bizară de stil romanic cu cel gotic timpuriu’, a menționat Rareș Tileagă.

Mai multe: http://www.agerpres.ro/cultura/2015/05/16/reportaj-dincolo-de-istorie-biserica-evanghelica-din-sebes-model-pentru-biserica-neagra-din-brasov-11-10-32

Lasati un raspuns