Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Papa către părinţi: întoarceţi-vă din „exil” şi educaţi-vă copiii

papa-saracieLa audienţa generală de miercuri Papa Francisc a vorbit despre rolul esenţial pe care părinţii îl joacă în educarea copiilor lor, un rol ce a fost uzurpat de aşa-zişii experţi care au luat locul părinţilor şi care i-au făcut să le fie teamă să aplice corecţii. „Dacă educaţia familială îşi regăseşte locul, multe lucruri se vor schimba în bine. Este ceasul ca taţii şi mamele să se întoarcă din exilul lor – pentru că s-au autoexilat din educaţia copiilor – şi să reasume pe deplin rolul lor educativ”, a spus Pontiful pe 20 mai.
Sfântul Părinte a amintit de „criticii intelectuali” care i-au redus la tăcere pe părinţi pentru a apăra tinerele generaţii de daune reale sau imaginare, deplângând faptul că şcolile au acum mai mare influenţă decât familiile în modelarea gândirii şi valorilor copiilor. „Astăzi pactul educativ s-a rupt, şi astfel alianţa educativă a societăţii cu familia a intrat în criză, pentru că a fost ameninţată încrederea reciprocă.” A exemplificat apoi: „Uneori există tensiuni şi neîncredere reciprocă; şi consecinţele atârnă desigur asupra copiilor. Pe de altă parte, s-au înmulţit aşa-numiţii ‘experţi’, care au ocupat rolul părinţilor chiar şi în aspectele cele mai intime ale educaţiei.”

Educarea şi creşterea copiilor în spiritul valorilor umane care formează „coloana” unei societăţi sănătoase este o responsabilitate proprie fiecărei familii. Sunt însă multe piedici în calea educării copiilor de către părinţi. De exemplu părinţii de astăzi petrec tot mai puţin timp cu copiii lor; sau problema cuplurilor separate: „De atâtea ori copilul este luat ca un prizonier şi tata îi vorbeşte rău despre mama, iar mama îi vorbeşte rău despre tata, şi se face atât de mult rău. Eu le spun părinţilor despărţiţi: niciodată, niciodată, niciodată să nu fie luat copilul ca prizonier!”

Papa a vorbit şi despre faptul că adesea părinţii sunt „paralizaţi” de teama de a face greşeli şi ezită să îşi corecteze copiii. A oferit concret o întâmplare din viaţa lui, când a jignit o profesoară. Mama lui a venit la şcoală, l-a pus să îşi ceară scuze, iar apoi i-a aplicat corecţia acasă. Acum aşa ceva nu se mai întâmplă, deoarece adesea un profesor ce încearcă să îşi disciplineze copiii este criticat de părinţi. „S-au schimbat lucrurile! De aceea părinţii nu trebuie să se autoexcludă de la educaţia copiilor.”

Papa şi-a încheiat audienţa rugându-se ca toţi părinţii să aibă încredere, libertate şi curaj pentru a-şi îndeplini misiunea educativă. Apoi a salutat grupurile de pelerini venite din diverse părţi ale lumii, inclusiv Marea Britanie, Finlanda, Norvegia, Africa de Sud, China, India, Coreea, Canada, SUA, Spania, Mexic, Argentina, Panama şi Chile.

http://www.catholica.ro/2015/05/21/papa-catre-parinti-intoarceti-va-din-exil-si-educati-va-copiii/

Lasati un raspuns