Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Papa Francisc: Să ne lăsăm atinşi de privirea lui Isus

francisc-rugaciune„Care este privirea lui Isus asupra mea?”, a îndemnat la reflecţie Papa Francisc, în predica sa de la Sfânta Liturghie de vineri, 22 mai 2015, din Casa Santa Marta din Vatican. Oprindu-se asupra dialogului dintre Isus şi Petru, prezentat de Evanghelia zilei (Ioan 21,15-19), Pontiful a vorbit despre trei priviri ale Mântuitorului asupra Apostolului ales: privirea alegerii sale, a căinţei şi a misiunii. Isus cel înviat pregăteşte de mâncare pentru discipolii Săi şi, după ce au mâncat, începe un dialog intens între Isus şi Petru. Papa Francisc a dezvoltat predica sa pornind de la această imagine propusă de Evanghelie şi a mărturisit imediat că, în rugăciune, a simţit în suflet cum ar fi „privirea lui Isus asupra lui Petru”.

Papa a spus că a găsit trei priviri diferite în Evanghelie, citim în materialul de pe Ercis.ro. La începutul Evangheliei lui Ioan, a amintit el, când Andrei merge la fratele său, Petru, şi îi spune: „L-am întâlnit pe Mesia!”, este o privire de entuziasm. Isus îşi fixează privirea asupra lui şi spune: „Simon, fiul lui Ioan, te vei numi Petru”. Aceasta este prima privire, „o privire de misiune”. Aşadar, prima privire este „vocaţia şi prima vestire a misiunii”. Şi, a întrebat retoric Papa, „Cum poate fi sufletul lui Petru în acea privire? Entuziasmat. Este prima dată când îl urmează pe Isus”.

Apoi, Succesorul lui Petru şi-a îndreptat atenţia asupra nopţii dramatice din Joia Sfântă, când Petru îl trădează pe Isus de trei ori: „A pierdut totul. A pierdut iubirea sa”, iar când Isus îi întâlneşte privirea, plânge: „Evanghelia după Luca ne spune că ‘Petru a plâns cu amar’. Entuziasmul de a-l urma pe Isus s-a transformat în plânset, pentru că a păcătuit, el l-a negat pe Isus. Privirea Mântuitorului schimbă inima lui Petru, în mai mult decât ceea ce era înainte. Prima schimbare este schimbarea numelui şi a vocaţiei. Această a doua privire este o privire care schimbă inima şi este o convertire la iubire”.

Este apoi privirea întâlnirii lui Isus cu Petru, după Înviere: „Noi ştim că Isus l-a întâlnit pe Petru, spune Evanghelia, dar nu ştim ce i-a spus”. Ceea ce se spune în Evanghelia zilei, a continuat Papa, „este un al treilea aspect: privirea care confirmă misiunea, dar, de asemenea, privirea în care Isus îi cere lui Petru confirmarea iubirii sale”. Domnul îl întreabă de trei ori pe Petru dacă îl iubeşte şi îi cere „manifestarea iubirii sale, spunându-i ‘Paşte oile Mele!’” Când a fost întrebat a treia oară, Petru s-a întristat, aproape plângând.

„S-a întristat pentru că Isus l-a întrebat a treia oară ‘Mă iubeşti?’. Iar el a răspuns: ‘Doamne, Tu ştii totul, Tu ştii că te iubesc’. Atunci, Isus i-a răspuns a treia oară: ‘Paşte oile mele!’ Aceasta este a treia privire, privirea misiunii. După prima privire – a alegerii făcute cu entuziasmul de a-l urma pe Isus, după cea de a doua – a pocăinţei în momentul păcatului grav de a-l nega pe Isus, a treia privire este cea a misiunii: ‘Paşte mieluşeii Mei’, ‘Paşte oiţele Mele!’, ‘Paşte oile Mele!’” Dar, a spus Papa, „privirea lui Isus nu se opreşte aici”. El merge mai departe şi Petru spune: „Tu faci toate acestea din dragoste, iar apoi? Vei fi încoronat rege? Nu”. Isus îi spune lui Petru că va urma calea Crucii.

„Şi noi să ne gândim: care este privirea lui Isus pentru mine, astăzi? Cum mă priveşte Isus? Cu o chemare? Cu o iertare? Cu o misiune? Dar, în drumul pe care El l-a făcut, toţi suntem sub privirea Sa. El se uită la noi întotdeauna cu iubire. Ne cere ceva, ne iartă şi ne dă o misiune. Acum, Isus este pe altar. Fiecare dintre noi să spunem: ‘Doamne, Tu eşti aici, printre noi. Fixează privirea Ta asupra mea şi spune-mi ce trebuie să fac; cum trebuie să plâng pentru greşelile mele, pentru păcatele mele; de unde să-mi iau curajul de a merge înainte pe Calea parcursă de Tine?” În această zi, a încheiat Papa Francisc, ne va face bine să recitim acest dialog cu Domnul şi să medităm la „privirea lui Isus asupra fiecăruia dintre noi”.

http://www.catholica.ro/2015/05/22/papa-francisc-sa-ne-lasam-atinsi-de-privirea-lui-isus/

Lasati un raspuns