Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Unul dintre motivele invocate de preoţi pentru a excomunica trei credincioşi: au instigat la neplata contribuţiei pentru biserică

PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, rosteste un discurs, la finalul slujbei de canonizare a Mitropolitului Andrei Saguna, la Catedrala Mitropolitana din Sibiu, sambata, 29 octombrie 2011. SEBASTIAN MARCOVICI / MEDIAFAX FOTO

 SEBASTIAN MARCOVICI / MEDIAFAX FOTO

Preoţii spun că cei trei credincioşi din Focşani au instigat la neplata contribuţiei pentru biserică în perioada Postului Crăciunului. Preoţii spui că atunci se citeşte  şi Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la această colectă destinată ajutorării săracilor din fiecare eparhie.
În plus, credincioşii au fost excomunicaţi şi pentru că au contestat deciziile Centrului Eparhial în chestiuni privitoare la cler şi l-au ameninţat pe preot, deranjându-i slujbele  religioase  în toate duminicile şi sărbătorile, începând cu data de 14 septembrie 2014 şi până în prezent.
„Însă, cea mai gravă dintre toate, a fost ameninţarea – transmisă ierarhului, verbal şi în scris – că vor ocupa biserica Sfântul Andrei, vor arunca Antimisul chiriarhului (fără de care nici un preot nu poate sluji cele sfinte), îşi vor aduce „preotul lor“, se vor rupe de Biserica Ortodoxă şi vor preda locaşul de cult unei alte entităţi religioase”, spun preoţii.

Trei persoane – Nela Panaite, Elena Daniela Baneş şi Romică Gavrilă – au fost excomunicate din Biserica Ortodoxă Română, în urma unor declaraţii „pe care le-au făcut, verbal şi în scris, prin care aceştia dovedesc faptul că sunt o reală ameninţare pentru unitatea Bisericii”, se arăta într-o informare a Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancea.

Surse bisericeşti afirmau că această măsură nu a mai fost luată în BOR de câteva sute de ani, fiind specifică primelor secole de creştinism.

Potrivit aceloraşi surse, cei trei enoriaşi ar fi fost pedepsiţi pentru că au protestat faţă de deciziile luate de Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei care l-au vizat pe preotul Giorgică Vatră de la Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Focşani. Acesta a ajuns în atenţia Arhiepiscopiei ca urmare a unei afaceri cu obiecte bisericeşti pe care o are familia sa. Preotul nu a renunţat la afacere, astfel că Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei l-a pedepsit pentru „neascultarea şi atitudinea necuviincioasă faţă de chiriarh (conducător al unei eparhii, mitropolii, patriarhii – n.r.)”, fiind trimis la mănăstire pentru o perioadă de 30 de zile.

În urma deciziei, enoriaşii au protestat în faţa bisericii în mai multe rânduri, începând din toamna anului trecut, ajungându-se până la acuzaţii grave la adresa preoţimii şi a conducătorilor Arhiepiscopiei. Cei trei excluşi din rândurile bisericii s-au aflat printre cei mai vehemenţi protestatari.

„Considerând cu mâhnire şi durere sufletească că situaţia tensionată de la Parohia «Sfântul Andrei» din Focşani a continuat pe parcursul ultimelor luni, în pofida încercărilor chiriarhului şi centrului eparhial de a restaura liniştea şi pacea în interiorul acestei comunităţi, tulburate în mod repetat de manifestările necreştineşti ale unui grup schismatic de persoane cu comportament sectar, Permanenţa lărgită a Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, întrunită în şedinţă de lucru, joi, 7 mai 2015, a luat următoarele decizii pe care le aduce la cunoştinţa Preacucernicilor Părinţi Protoierei din judeţul Vrancea, precum şi a credincioşilor creştini din Parohia «Sfântul Apostol Andrei». (…) se face cunoscută excomunicarea (excluderea) din Biserica Ortodoxă a domnului Romică Gavrilă, a doamnei Elena Daniela Baneş şi a doamnei Nela Panaite, pe temeiul art. 5, paragraful B, lit. F din Regulamentul autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române şi al Sfintelor Canoane: 10, 12, 13, 16, 32, 36 şi 51 (…), sancţiune propusă de Consistoriul Eparhial, în urma studierii dosarului cauzei respective şi aprobată în Permanenţa Consiliului Eparhial din 7 mai 2015, motivată de declaraţiile pe care le-au făcut, verbal şi în scris, prin care aceştia dovedesc faptul că sunt o reală ameninţare pentru unitatea Bisericii”, se arăta în hotărârea Arhiepiscopiei, afişată la Biserica „Sfântul Andrei” din Focşani.

Măsuri au fost luate şi faţă de alte opt persoane, care au fost canonisite, fiind oprite de la Sfânta Împărtăşanie până când vor face pocăinţă în faţa comunităţii, „pentru manifestările lor repetate de contestare a deciziilor luate de Centrul Eparhial, cu privire la Parohia «Sfântul Apostol Andrei»”.

http://www.directproprietar.ro/INCREDIBIL-Unul-dintre-motivele-invocate-de-preoi-pentru-a-excomunica-trei-credincioi–Au

Lasati un raspuns