Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

În oraşul Negotin din Serbia s-a sfinţit, duminică, biserica ortodoxă românească ‘Sf. Mucenic Ioan Valahul’ aflată sub jurisdicţia Protopopiatului ,,Dacia Ripensis’ în fruntea căruia se află preotul martir Boian Alexandrovici

negotin_sfintire‘Pentru noi, românii din Timoc, este un eveniment cu dublă semnificaţie, una spirituală, cealaltă istorică. După aproape 200 de ani se ridică într-un oraş din Serbia de nord-est un sfânt lăcaş”, a declarat pentru AGERPRES preotul Boian Alexandrovici, preluat de Romanian Global News.
Potrivit părintelui, acest aşezământ de cult din Negotin urmează celor din Malainiţa, Isakova, Gorneana şi Bor, zidite de credincioşi în condiţii grele, autorităţile publice locale şi cele ecleziastice sârbe împotrivindu-se oficierii, în Timoc, Morava, Homolie şi sudului Dunării, a slujbelor în limba română. 

”Cu răbdare şi multă sudoare am reuşit să învingem prejudecăţile, să trecem peste obstacole, tot timpul fiind acuzaţi că românizăm vlahii. Întotdeauna am spus acelor spirite antiromâneşti că noi aici suntem acasă, că respectăm statul care ne-a adoptat, administraţia lui, şi că nu facem altceva decât să ne cinstim strămoşii şi limba noastră frumoasă – limba română’, a subliniat părintele Boian.

El a arătat că prezenţa a câtorva sute de români, din România, Serbia, Bulgaria, Ungaria şi Suedia, la sfinţirea bisericii din Negotin arată faptul că, în pofida vicisitudinilor istoriei care i-au separat cândva, românii sunt uniţi, ceea ce a făcut posibilă reactivarea a peste zece parohii ortodoxe româneşti, din cele 87 existente în 1833, când au fost ‘naţionalizate’ şi au intrat în inventarul Bisericii Ortodoxe Sârbe. 

”La această mare sărbătoare a noastră au participat preoţi din judeţele Mehedinţi, Caraş-Severin, şi Arad. De asemenea, de la Episcopia Dacia Felix din Voivodina a venit un sobor de preoţi să slujească alături de noi Sfânta Liturghie şi să se bucure de izbânda noastră’, a mai declarat părintele Boian Alexandrovici.

În acelaşi cadru, secretarul de stat din Ministerul Cultelor, Victor Opaschi, a apreciat că ”etnicii români din Timoc sunt nişte eroi, întrucât ei şi-au păstrat fiinţa şi limba”. ”Guvernul României are obligaţii faţă de dumneavoastră, românii din afara graniţelor. Noi nu vă facem favoruri, ci ne achităm de datoria de a vă proteja drepturile, bineînţeles în măsura în care avem posibilitatea de a vă cunoaşte priorităţile”, a subliniat Victor Opaschi. 

Pentru sprijinul acordat în susţinerea şi promovarea proiectelor care au vizat construcţia mai multor aşezăminte de cult în Serbia, părintele protopop Boian Alexandrovici i-a dăruit secretarului de stat Victor Opaschi o icoană reprezentându-l pe sfântul mucenic Ioan Valahul.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=17693:in-oraul-negotin-din-serbia-s-a-sfinit-duminic-biserica-ortodox-romaneasc-sf-mucenic-ioan-valahul-aflat-sub-jurisdicia-protopopiatului-dacia-ripensis-in-fruntea-cruia-se-afl-preotul-martir-boian-alexandrovici-&catid=49:cultura–culte&Itemid=74

Lasati un raspuns