Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Sâmbătă sunt Moşii de vară. Iată cea mai bună reţetă de COLIVĂ

coliva Se mai numesc şi Moşii de Rusalii, fiindcă se ţin cu o zi înaintea marii Sărbători. După cum se ştie există două zile dedicate cultului morţilor: Moşii de iarnă, sărbătoriţi în fiecare an, în ziua de sâmbătă dinaintea duminicii Înfricoşatei Judecăţi, şi Moşii de vară.
În această zi se prepară colivă. Iată de ce aveţi nevoie şi cum se prepară cel mai bine:
Ingrediente: 1 kg de arpacaş (orz măcinat dur), dar se poate folosi şi grâu pisat, 2 ceşti de stafide, 2 căni de nucă rasă, 2 ceşti cu miere, o linguriţă de scortişoară, coaja de la o lămâie şi de la o portocală, 500 g de zahăr, 1 fiolă esenţă de vanilie, 1 fiolă esenţă de rom, o linguriţă de sare; pentru ornat: pesmetde pâine sau biscuiţi, cacao, bomboane colorate, miez de nucă.

Mod de preparare: Se spală grâul de 9 ori în apă rece. Se înmoaie stafidele în apă cu rom. Se pune grâul la fiert în 2 litri dea apă şi se lasă până când s-a înmuiat bine şi a înflorit bobul. Se poate pune şi la cuptor.  Se ia de pe foc şi se lasă la răcit. Ca să nu facă coajă deasupra, se acoperă cu un prosop curat umed. Peste câteva ore sau a doua zi se pune iar pe foc. Apoi se adaugă sare, nuca rasă, coaja de lămâie, stafidele şi mierea, amestecând bine. Se mai lasă puţin pe foc şi apoi se lasă la răcit. Dacă nu este destul de dulce, se mai adaugă zahăr. Dacă e prea moale, mai adaugi pesmet. Se pune pe platou şi se modelează cu un cuţit cu lama lată, înmuiat în apă. Se presară cu pesmet de pâine sau biscuiţi şi se ornează cu cacao, bomboane, nucă.

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/sambata-sunt-mosii-de-vara-iata-cea-mai-buna-reteta-de-coliva-537836.html

Lasati un raspuns