Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Adunarea Eparhială a Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord a avut loc în Norvegia

adunare_epiarhala_nordÎn zilele de 6-7 iunie 2015, la biserica parohială „Sfintele Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș, Tatiana de la Craiova și Suniva din Bergen” au avut loc lucrările Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord se arată într-o corespondeță preluată de Romanian Global News.
Lucrările au debutat sâmbătă, 6 iunie 2015, cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din Suedia, Norvegia și Danemarca. Cu acest prilej, norvegianul Ioan Morland a primit Taina Sfântului Botez în Biserica Ortodoxă.La finalul slujirii euharistice, părintele episcop a sfințit o frumoasă icoană a Maicii Domnului – Îndrumătoarea, care a fost purtată ulterior în procesiunea din fiordurile de pe coasta de vest a Norvegiei.

Slujba de Te-Deum a deschis lucrările Adunării Eparhiale, în cadrul cărora au fost prezentate activitățile din cadrul episcopiei, desfășurate în anul 2014.

Preasfințitul Părinte Macarie, președintele Adunării Eparhiale, a mulțumit celor prezenți pentru dragostea arătată prin participarea la acest eveniment major pentru toate comunitățile ortodoxe românești din Europa de Nord. Prin vizitele pastoral-misionare pe care le-a efectuat în toate parohiile din Suedia, Danemarca și Norvegia, prilejuite de sărbătorile religioase importante sau de manifestările culturale desfășurate, ierarhul a apreciat dăruirea, osteneala și lucrarea rodnică a tuturor preoților și credincioșilor.

Misiunea culturală și social-filantropică desfășurată pe parcursul anului 2014 în comunitățile euharistice din Europa de Nord a fost rodnică și plină de viață în slujirea lui Dumnezeu și iubirea semenului. În aceeași dimensiune a slujirii misionare pentru românii aflați sub jurisdicția canonică a episcopiei, Preasfințitul Părinte Macarie a prezentat pe tinerii preoți hirotoniți în cursul anului 2014: PC. Pr. Dumitru Valeriu Chiorbeja – de la parohia Haugesund, Norvegia; PC. Pr. Dan-Virgil Păcurar – de la parohia Uppsala, Suedia; PC. Pr. Alin Silviu Iosif – de la parohia Borås, Suedia; PC. Pr. Radu Constantinescu – de la parohia Ålesund, și PC. Pr. Andrei Ovidiu Sofa – de la parohia Trondheim, Norvegia. Aceștia se alătură celorlalți slujitori care se dăruiesc prin slujire semenilor și lui Dumnezeu, în duhul trăirii credinței ortodoxe.

Totodată, s-a amintit lucrarea administrativă și spirituală depusă de ierarh și colaboratorii săi pentru organizarea primei mănăstiri ortodoxe românești din Danemarca „Sfinții Cuvioși Macarie Romanul și Ioan Iacob de la Neamț”, din Ikast. Această mănăstire este o nouă candelă a credinței, care luminează pe tărâmul umbros al nordului scandinav.

În acest context, s-a evidențiat achiziționarea unor noi biserici parohiale proprii – cum sunt cele din parohiile românești Herning, Danemarca; Jönköping și Sölvesborg din Suedia. La Sölvesborg lucrările la biserica de lemn sunt acum la stadiul de finisare în interior. În acest sens, au fost încurajate toate parohiile din episcopie să identifice locații care să devină lăcașuri de cult proprii, în vederea organizării lor după rânduielile sfintei noastre Biserici Ortodoxe, pentru cultivarea credinței și identității strămoșești.

A fost evidențiată activitatea catehetică din toate parohiile, atât din perspectiva căsătoriilor mixte, cât și din nevoia de catehizare a membrilor adulți ai Bisericii care doresc să se implice în viața acesteia, ca mădulare vii. De aceea proiectul pastoral și social „Consolidarea familiei” a continuat și în anul 2014.

A fost prezentată partea economică a eparhiei concluzionând că deși sunt multe greutăți financiare, frumoasa misiune pastorală trebuie continuată și amplificată. Preasfințitul a amintit de jertfa înaintașilor, încurajând pe preoți și credincioși, arătându-le că prin jertfă Hristos este adus nu doar pe masa Sfântului Altar, ci și în sufletele și casele credincioșilor.

În cadrul sectorului social-filantropic au fost prezentate activitățile care continuă de câțiva ani în mai multe parohii:

-„Picătura de jertfă care răscumpără oceanul nepăsării”, proiect în cadrul căruia s-au organizat colecte în bani, medicamente și produse pentru ajutorarea unor familii sărace din România;

– „O familie parohială pentru fiecare”, activitate care angajează pe credincioșii parohiei să ajute benevol o serie de copii orfani din România;

-„Agapa fratelui” acțiune duminicală, în biserică după Sfânta Liturghie, de colectare a alimentelor necesare pentru cantinele sociale;

– „În pace să ieșim” misiune ce angajează pe credincioși de a vizita pe cei bolnavi și singuri, împărtășindu-le din pacea, bucuria și lumina pe care tocmai au primit-o la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Preoții care derulează aceste proiecte de câțiva ani deja, au fost felicitați de Preasfințitul Părinte Episcop Macarie, cu atât mai mult cu cât au reușit să păstreze motivația începuturilor în lucrarea filantropic misionară, în care sunt angajați, pe lângă sacerdoți, mulți credincioși. Ierarhul a recomandat ca dinamismul acestor acțiuni să continue și pe viitor și să fie identificate nevoile și resursele realizării de noi proiecte social-filantropice, demonstrând prin lucrarea dragostei față de semen, o fărâmă a credinței trăite de fiecare în parte și a speranței într-o comuniune deplină în Hristos.

Pe plan cultural, s-au organizat mai multe conferințe, întruniri și simpozioane, unele dintre acestea fiind în colaborare cu alte instituții din țările scandinave. Pe toate acestea Preasfințitul Macarie le-a încurajat și o parte le-a susținut personal și în anul 2014, iar unii preoți s-au implicat în organizarea și găzduirea lor, an de an, crescând interesul atât al slujitorilor, cât și al credincioșilor, în special al tinerilor, pentru astfel de manifestări culturale. Menționăm aici simpozionul internațional „Sfinții Martiri Brâncoveni, mărturisitori ai credinței ortodoxe și promotori ai culturii românești”, care a avut loc la Stavanger, Norvegia, în perioada 3-4 mai 2014. Totodată, au fost amintite concertele susținute de corul bărbătesc al Bisericii Sf. Nicolae – Albă, din București și de Grupul Coral „Credo” al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord.

Revista eparhială „Candela Nordului” 2014 este în curs de editare în formă bilingvă, în română și în engleză, devenind o emblemă pentru slujirea misionară și culturală a eparhiei. În cadrul editurii „Felicitas” a Episcopiei Europei de Nord au fost publicate mai multe lucrări teologice și în cursul anului 2014.

Tinerii din Centrul pentru tineret „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” pe lângă implicarea lor în viața liturgică, misionară și filantropică au finalizat câteva proiecte printre care atelierele de pictură, vitraliu, broderie și sculptură. Evenimentul major al anului 2014 l-a reprezentat Adunarea Generală a Tinerilor Ortodocși Români din Scandinavia, care a avut loc la Copenhaga, în perioada 17-18 octombrie, de unde s-a plecat în pelerinaj la mănăstirea „Sfinții Cuvioși Macarie Romanul și Ioan Iacob de la Neamț”, Ikast, Danemarca, între 18-19 octombrie, unde s-au discutat proiectele pentru anul următor și s-a dezbătut importanța mărturisirii credinței creștine ortodoxe în spațiul scandinav, aliniindu-se astfel la tematica Anului Omagial Euharistic și al Sfinților Martiri Brâncoveni.

Centrul de pelerinaj „Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești” a organizat mai multe pelerinaje la hramurile parohiilor din eparhie. S-a amintit și s-a recomandat la acest moment, ca implicarea în pelerinaje să revină și preoților parohi, ca instrument de întărire a legăturilor dintre credincioșii aceleași parohii și a parohiilor între ele.

Această Adunare Eparhială a reprezentat momentul de bilanț al activităților pentru anul 2014 și de proiecție a așteptărilor pentru anul 2015. După prezentarea realizărilor din anul precedent, Preasfințitul Părinte Macarie a mulțumit Atotmilostivului Dumnezeu pentru bogăția de daruri revărsată asupra acestei eparhii, rugându-L să lumineze în sufletele fiilor Bisericii picătura de har pentru întărirea în credința strămoșească și în lucrarea misionară mântuitoare.

După finalizarea lucrărilor Adunării Eparhiale toți preoții și delegații parohiilor din episcopie, însoțiți de credincioși din Bergen, sub oblăduirea ierarhului, au participat într-un pelerinaj de suflet prin fiordurile de pe coasta de vest a Norvegiei. Din această poartă a fiordurilor, din Bergen, au purces în pelerinaj pe un vas de croazieră, purtând pe apele fiordurilor, icoana Maicii Domnului-Îndrumătoarea, sfințită în cursul dimineții. Au dat slavă lui Dumnezeu în imne și rugăciuni, într-un cadru natural de o frumusețe aparte, care trimite cu gândul la frumusețile netrecătoare ale Împărăției lui Dumnezeu.

În Duminica Tuturor Sfinților, 7 iunie 2015, Părintele Episcop Macarie alături de preoții și diaconii slujitori, au încununat manifestările duhovnicești de la Bergen, prin săvârșirea Sfintei Liturghii în biserica parohiei românești din localitate. După slujbă, a urmat un dialog duhovnicesc în cadrul agapei creștine. Părintele Episcop a oferit celor prezenți la slujbă cartea teologului Teodor M. Popescu, intitulată: „La școala sfinților – ce este și ce ne învață un sfânt”.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=17824:adunarea-eparhial-a-episcopiei-ortodoxe-romane-a-europei-de-nord-a-avut-loc-in-norvegia&catid=49:cultura–culte&Itemid=74

Lasati un raspuns