Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Cetatea Vaticanului: un fost înalt prelat e judecat sub acuzaţia de pedofilie

porSfântul Scaun a anunțat, luni, că cel dintâi proces de pedofilie de la Vatican va începe în iulie. Acuzatul este un fost nunțiu apostolic în Republica Dominicană. Vaticanul a mai informat opinia publică şi depre demisiile a doi episcopi americani acuzați de acoperirea unor preoți pedofili din dioceza lor.
Tribunalul Statului Vatican l-a trimis în instanță pe fostul nunțiu apostolic în Republica Dominicană, Josef Wesolowski. Prima audiere a fost fixată pentru 11 iuli’, se precizează în comunicatul Sfântului Scaun, preluat de Agerpres.
Fostul arhiepiscop polonez este acuzat de deținerea de pornografie infantilă, între august 2013 și 22 septembrie 2014, când a fost arestat.  Nunţiul apostolic este acuzat şi de comiterea unor abuzuri sexuale împotriva unor minori în timpul misiunii sale în Republica Dominicană, între ianuarie 2008 şi august 2013. Rechizitoriul primit de la autoritățile judiciare din Santo Domingo îl acuză pe Wesolowski de întreținerea de relații cu minori într-un cartier ‘fierbinte’ din capitala dominicană.

Wesolowski va fi prima persoană judecată pe baza legilor mai aspre împotriva pedofiliei introduse de Papa Francisc în codul penal al Vaticanului în iulie 2013. Fostul arhiepiscop riscă o pedeapsă de până la 12 ani de închisoare.

Tot luni, Papa Francisc a acceptat demisia a doi episcopi americani, arhiepiscopul de Saint Paul și Minneapolis, monseniorul John Clayton Nienstedt, și adjunctul acestuia, monseniorul Lee Anthony Piché, a căror sancționare a fost cerută de asociații ale victimelor din SUA.

Săptămâna trecută, Vaticanul a anunțat înființarea unei noi instanțe de drept canonic pentru judecarea episcopilor care se fac vinovați de neglijență sau de complicitate cu preoții aflați sub autoritatea lor și culpabili de abuzuri sexuale.

Tribunalul de la Vatican a cunoscut deja un proces celebru în 2012, când a fost judecat fostul majordom al Papei Benedict la XVI-lea, Paolo Gabriele, condamnat pentru transmiterea de documente confidențiale către presa italiană. Gabriele a fost ulterior grațiat.

Măsurile anti-pedofilie ilustrează linia mai severă adoptată de Vatican împotriva acestui flagel care a discreditat Biserica Catolică. Asociații ale unor foste victime reproșează, însă, Sfântului Scaun faptul că aceste măsuri nu merg suficient de departe pentru pedepsirea tuturor vinovaților.

http://stiri-non-stop.ro/cetatea-vaticanului-un-fost-inalt-prelat-e-judecat-sub-acuzatia-de-pedofilie/

Lasati un raspuns