Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Tu știi CUM și CÂND trebuie să se facă pomenirea morților?

parastas Din exces de zel sau, pur și simplu, din necunoștință, credincioșii au ajuns să facă greșeli în ceea ce privește pomenirea morților. Or, acestea au și ele rânduielile lor și e necesar să fie respectate ca atare. A ne aduce aminte de ei și a-i pomeni pe cei plecați dintre noi sunt gesturi creștinești, menite să aducă alinare și împăcare cu sine urmașilor răposaților. Și chiar e bine să-i pomenim pe morți cât mai des, însă nu oricum.
Ca orice rit bisericesc, parastasele se fac după o rânduială anume, mai ales la împlinirea unor date fixe, așa-numite soroace.

Când se face pomenirea morților

În general, credincioșii ortodocși care au pierdut persoane dragi plătesc la biserică sărindare, adică pomelnice care urmează a fi citite în cadrul Sfintei Liturghii, timp de 40 de zile sau un an întreg. Pentru ca puterea sărindarelor să fie mai mare asupra sufletelor adormite, unii preoți recomandă săvârșirea lor la cât mai multe biserici sau mânăstiri.

Pe lângă parastasele care se fac, de obicei, după înmormântare, respectiv la 3, 9, 40 de zile și apoi în fiecare an, până la 7 ani de la deces, există și anumite zile de pomenire a răposaților stabilite de Biserică. În general, ziua de sâmbătă este cea dedicată morților. În anul calendaristic religios, sâmbăta dinaintea duminicii lăsatului sec de carne, primele 6 sâmbete din Postul Mare, pe alocuri chiar Joia Mare, Joia Înălţării Domnului, special pentru eroi, sâmbăta dinaintea Pogorârii Sfântului Duh, Paştile blajinilor, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, Moşii de toamnă, în sâmbăta dinaintea sărbătorii Sfinților Arhangheli Mihail şi Gavriil, Ajunul Crăciunului și fiecare zi de hram bisericesc sunt date în care se fac parastase pentru cei plecați dintre noi. Atenție, însă, nu în fiecare post de peste an se fac parastase în fiecare sâmbătă, ci numai în Postul Mare!

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/tu-stii-cum-si-cand-trebuie-sa-se-faca-pomenirea-mortilor-540773.html

Lasati un raspuns