Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Traditii si superstitii in luna iulie. Ce trebuie sa faca femeile daca vor sa aiba noroc!

traditii-iulieLuna iulie este cunoscuta popular si sub numele de ” Cuptor”, “Luna fierbintelilor” sau ” Luna coacerilor”, deoarece este considerata ca fiind cea mai calduroasa din an.
Luna iulie este plina de semnificatii si traditii. Cele patru saptamani ale lui “Cuptor” poarta si ele fiecare cate-o denumire, si anume: “Saptamana secerisului”, “Saptamana Panteliilor”, “Saptamana lui Santilie” si “Saptamana Verii”.
Prima saptamana a lunii iulie este dedicata muncii agricole. Taranii merg la camp de la rasarit pana la apus. Trebuie sa treiere granele si sa se ingrijeasca de toate celelalte culturi.
Saptamana urmatoare reprezinta zilele “aprigelor” surori ale Sfantului Ilie, zeite ale soarelui ce pot trimite arsita si pot provoca incendii.

In a treia saptamana a lui “Cuptor” credinciosii il cinstesc pe Sfantul Ilie, responsabil de ploi insotite de tunete si fulgere.

Cea din urma saptamana ii este dedicata celui mai asteptat anotimp, vara.

De asemenea, exista cateva sarbatori importante in aceasta luna de care trebuie sa tii cont:

Sarbatoarea Ana-Foca, cunoscuta in Moldova ca sarbatoarea Focului, pe data de 1 iulie
Fratii Cosma si Damian, sarbatoare denumita si Cosmandinul , pe 1 iulie
Panteliile, Paliile, Parliile sunt niste divinitati solare. Primele se sarbatoresc pe 13 si 27 iulie, Paliile pe 17 iulie, iar ultimele intre 20-22 iulie
Sfantul Ilie, pe data de 20 iulie
Targul de Fete pe Muntele Gaina, pe 20 iulie
Traditia spune ca daca agricultorii si satenii nu vor sa piarda tot ce au agonisit cu truda, atunci trebuie sa respecte cu sfintenie zilele de sarbatoare ale lunii iulie.

Pe langa acestea, potrivit tradiei, exista si cateva superstitii pe care trebuie sa le respecti daca vrei sa ai noroc si bunastare. Iata ce se spune:

Cat este de cald in luna lui ” Cuptor “, tot atat de frig va fi si in luna lui ” Faurar”;
cine lucreaza de ziua Ana Foca in vie, razele soarelui vor dogori peste acesta din urma, iar ea se va usca;
Pentru a tine departe bolile, oamenii trebuie sa cinsteasca si pe Fratii Cosma si Damian;
Cine lucreaza in zile dedicate surorilor lui Santilie, va avea parte de arsita si recolte parjolite;

Cei care se vor casatori in luna lui Cuptor vor avea ca bogatie doar sentimentele frumoase care i-au adus impreuna.

In general, femeia e pastratoarea traditiilor familiei. Asa se face ca ei i se adreseaza si avertismentele referitoare la respectarea obiceiurilor. Altminteri, cele rele se aduna asupra intregului camin.

Pe 1 iulie, se tine Ana Foca, o combinare a numelor celor doua sfinte crestine, Ana si Foca, pentru a ne feri de foc si de arsita soarelui. Ele aduc sanatate, recolte bogate, gospodarii frumoase, aparate de furia focului. Panteliile sau Parliile, surorile Sfantului Ilie, stau la panda. Zilele lor sunt 13 si 27, insa, cu o saptamana inainte si una dupa, e bine sa le cinstesti, ca sa nu ai parte de razbunarea lor.

Pe 1 iulie nu se lucreaza, nu se gateste la cuptor si nu se coace paine. Alte munci, agricole sau casnice, se fac numai pana la pranz, mai ales pe 8, cand e Ziua Lupului sau Precup, cand e interzis secerisul si torsul.

Ziua trebuie respectata pentru apararea in fata grindinilor, vijeliilor, arsitei, focului, lupilor, bolilor copiilor.

Pe 15 iulie, e o alta zi a femeilor, cunoscuta drept Ciurica. Acum trebuie sa-ti bati barbatul, ca sa-ti mearga bine tot anul. Daca iei bataie sau dai ceva din casa, iti va merge rau. Gravidele o cinstesc pe Sfanta Marina, pe 17, ca sa aiba parte de nastere usoara, noteaza libertatea.ro.

http://www.ele.ro/social/stiri-social/traditii-si-superstitii-in-luna-iulie-ce-trebuie-sa-faca-femeile-daca-vor-sa-aiba-noroc-49648

Lasati un raspuns