Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

S-a descoperit primul portret al lui Iisus

iisusIcoanele și reprezentările vechi ale Mântuitorului Iisus îl înfățișează cu un chip prelung, oval, cu ochii mari, cu barbă și plete ondulate. Imaginea lui s-a păstrat cu fidelitate de-a lungul veacurilor, iar descoperirea primului său portret confirmă încă o dată cât de prețuit a fost de contemporanii săi.
Un codex din plumb, descoperit în peșterile de la Marea Moartă, dezvăluie informații deosebit de importante despre începuturile creștinismului și despre învățăturile lui Hristos. Chipul unui tânăr cu plete, care pare că poartă o coroană de spini pe frunte, este gravat chiar pe prima tăbliță a codexului. Cercetătorii presupun că este vorba de Iisus Hristos, deoarece, pe alocuri, în text, se poate descifra sintagma ”Salvatorul Ierusalimului”. Din păcate, fragmentele înscrise pe tăblițele de plumb aparțin unui dialect străvechi și nu pot fi înțelese în totalitate. Dar descoperirea acestui codex este considerată cea mai importantă de la găsirea manuscriselor de la Marea Moartă.

Chipul lui Iisus, inspirație pentru primii creștini

Codexul nu este mai mare decât o carte de credit, dar conține informații deosebit de importante despre credința iudeilor creștini care s-au refugiat din Ierusalim în munții Iordaniei, să scape de prigoana romanilor. În jurul Mării Moarte și-au găsit adăpost în primul secol după Hristos, secta esenienilor, fariseii și saducheii, diverse triburi de iudei care îmbrățișaseră credința nouă. Din textele descoperite în peșteri au fost desprinse o mulțime de informații despre începuturile creștinismului, despre ritualurile religioase secrete și despre învățăturile apostolilor.

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/s-a-descoperit-primul-portret-al-lui-iisus-543580.html

Lasati un raspuns