Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Papa Francisc cere o nouă ordine economică mondială şi denunţă „noul colonialism” al agenţiilor care impun programe de austeritate

Pope Francis I appears on the central balconyÎn unul dintre cele mai lungi, pasionale şi cuprinzătoare discursuri ale pontificatului său, Papa de origine argentiniană a cerut de asemenea iertare pentru păcatele comise de Biserica Catolică faţă de amerindieni în cursul “aşa-numitei cuceriri a Americii”.
El a denunţat goana după bani şi a apreciat că ţările sărace nu ar trebui reduse la furnizori de materii prime şi forţă de muncă ieftină pentru ţările dezvoltate.
Francisc a făcut aceste afirmaţii în faţa participanţilor la a doua reuniune mondială a mişcărilor populare, la care participă organizaţii ale oamenilor de la marginea societăţii, inclusiv săraci, şomeri şi ţărani care şi-au pierdut pământurile. El a precizat că susţine eforturile lor de a obţine dreptul elementar la pământuri, locuinţe şi muncă.

Discursul său a fost precedat de cel al preşedintelui bolivian Evo Morales, care purta o jachetă cu imaginea liderului revoluţionar argentinian Ernesto “Che” Guevara. Acesta a fost executat în Bolivia în 1967, de trupe boliviene susţinute de CIA.

“Să nu ne fie frică să spunem: vrem schimbare, o veritabilă schimbare”, a spus Papa, denunţând un sistem care “a impus mentalitatea profitului cu orice preţ, fără grijă faţă de excluziunea socială sau distrugerea naturii”.

Atacurile anterioare ale Papei la adresa capitalismului au fost criticate aspru de politicieni şi comentatori din Statele Unite, unde urmează să efectueze o vizită în septembrie.

Suveranul Pontif a lansat de asemenea un atac care viza aparent organizaţii monetare internaţionale precum FMI şi politicile de ajutor pentru dezvoltare ale unor state dezvoltate.

“Nicio putere nu are dreptul să priveze oamenii de exerciţiul deplin al suveranităţii lor. De fiecare dată când fac acest lucru, vedem apariţia unor noi forme de colonialism care prejudiciază serios posibilitatea păcii şi justiţiei”, a precizat el.

“Noul colonialism ia diferite forme. Uneori apare ca influenţa anonimă a mamonului: corporaţii, agenţii de creditare, unele tratate de liber-schimb şi impunerea unor măsuri de austeritate care întotdeauna strâng cureaua muncitorilor şi săracilor”, a afirmat Papa, care săptămâna trecută a cerut autorităţilor europene să păstreze demnitatea umană în centrul dezbaterii privind criza economică din Grecia.

“Vă spun cu regret: multe păcate mari au fost comise împotriva popoarelor native din America în numele Domnului”. “Cer iertare cu smerenie, nu doar pentru păcatele Bisericii, ci şi pentru crimele comise împotriva popoarelor native în cursul aşa-numitei cuceriri a Americii”.

Papa Francisc a ţinut acest discurs la finalul vizitei sale în Bolivia, unde a sosit miercuri. Vineri, el va merge la închisoarea boliviană Palmasola, cunoscută pentru violenţe, după care va pleca în Paraguay.

Francisc a fost uimit miercuri seara când a primit de la Morales unul dintre cele mai neobişnuite cadouri: o sculptură din lemn care înfăţişează secerea şi ciocanul – simbolul comunismului – iar pe ciocan figurează imaginea lui Iisus răstignit.

http://www.directproprietar.ro/Papa-Francisc-cere-o-nou-ordine-economic-mondial-i-denun-noul-colonialism-al-ageniilor-care

Lasati un raspuns