Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic în Capitala Europeană a Tineretului

ct-2015Clujul, Capitala Europeană a Tineretului, va găzdui între 22-26 iulie 2015, în organizarea Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, cea de-a XIII-a ediţie a Întâlnirii Naţionale a Tineretului Catolic, la care vor participa peste 2100 de tineri din cele 12 Dieceze şi Eparhii ale Bisericii Romano-Catolice şi Greco-Catolice din România, tineri de alte confesiuni şi tineri invitaţi din alte ţări. Pentru acest important moment din viaţa Bisericii a fost adoptată tema propusă de Sfântul Părinte Francisc pentru Ziua Mondială a Tineretului 2015, una dintre Fericirile rostite de Isus Cristos în Predica de pe Munte: „Fericiţi cei cu inima curată, pentru că ei îl vor vedea pe Dumnezeu” (Matei 5,8), citim în materialul amplu de pe EparhiaClujGherla.ro.

În lumina acestei teme, Episcopul de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, gazda evenimentului, îşi întâmpină tinerii oaspeţi prin cuvintele: „Fiţi bineveniţi în Capitala ‚căutătorilor de fericire’! Zilele INTC 2015 de la Cluj-Napoca ne invită să trăim cu inima curată pentru a dobândi fericirea vederii lui Dumnezeu. Binecuvântarea Domnului să reverse plinătate de haruri şi bucurie asupra tinerilor participanţi la INTC 2015!” Episcopii catolici şi peste o sută de preoţi, de rit bizantin şi latin, vor însoţi tinerii la Cluj-Napoca. Sfintele Liturghii vor fi celebrate zilnic pe scena principală a INTC 2015, la sediul Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

Un element central al programului este cateheza la care sunt invitaţi toţi participanţii INTC, între 23-25 iulie, de la ora 9, în curtea Episcopiei, susţinută de pr. Daniel Ange din Franţa, fondatorul comunităţii Jeunesse Lumière, preot care şi-a dedicat întregul apostolat tinerilor, fiind şi autor a peste 50 de lucrări şi cărţi prin care sensibilizează cititorii faţă de frumuseţea lui Dumnezeu, splendoarea vieţii şi bucuria creştină. Sfânta Liturghie de deschidere a INTC 2015 va fi celebrată în rit bizantin de Preafericitul Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, joi 23 iulie, de la ora 11.30. Duminică, 26 iulie, de la ora 10.30, Episcopul de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, va celebra Sfânta Liturghie de încheiere. În 24 şi 25 iulie, Sfintele Liturghii vor fi celebrate în rit latin, de la ora 11.30, de către Episcopii romano-catolici.

Sfânta Liturghie este locul întâlnirii depline a tinerilor cu Dumnezeu prin Sfânta Euharistie, aici vor fi cu toţii împreună, de aici vor porni apoi în explorare, fiecare spre ceea ce alege din programul variat al fiecărei zile. Parcul Mare va deveni în acest timp un loc al întâlnirii, în care tinerii vor putea să se cunoască şi să discute. Aulele Universităţii Babeş-Bolyai vor găzdui după-amiaza programe alternative. „Prin aceste programe”, a explicat Codruţa Fernea din partea organizatorilor, „dorim ca şi timpul după-amiezilor INTC să fie un timp de calitate, în care tinerii să poată aprofunda subiecte conectate la viaţa de zi cu zi, să găsească răspunsuri la întrebările existenţiale”. Tot în cadrul UBB vor fi amenajate şi câteva spaţii expoziţionale.

Tinerii vor participa şi la 2 seri de festival cu muzică, scenete, programe recreative. Un moment de mare interes va fi Concertul extraordinar Voltaj – în deschidere Boemis şi 3 O’Clock -, programat joi, 23 iulie, de la ora 20.30, în Piaţa Unirii. La nivel spiritual, vineri, 24 iulie, de la ora 20.30, este programată o mare procesiune prin oraş, pornind din Piaţa Unirii spre Mănăstirea Surorilor Congregaţiei Maicii Domnului, invitaţie la reculegere şi rugăciune în faţa Mântuitorului Isus Cristos prezent în Euharistie. Adoraţia Euharistică va fi ocazia de a rămâne în tăcere în faţa lui Dumnezeu, sub cupola cerului, în atmosfera de spiritualitate specifică aşezământului mănăstiresc.

Semnificativă este şi componenta turistică – Clujul este un oraş care are ce oferi vizitatorilor – organizatorii INTC-ului invitând şi la un tur ghidat prin Cluj, la contemplarea Clujului panoramic din turnul bisericii Sf. Mihail sau la vizite la Muzeele din Cluj-Napoca. Detalii despre INTC 2015 se pot găsi pe: www.intc.ro; www.facebook.com/intc.ro; www.bru.ro; www.eparhiadeclujgherla.ro; www.catholica.ro. Momentele principale ale INTC 2015 vor fi transmise în direct pe canalul youtube: https://www.youtube.com/user/intc2015.

http://www.catholica.ro/2015/07/21/intalnirea-nationala-a-tineretului-catolic-in-capitala-europeana-a-tineretului/

Lasati un raspuns