Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Maria Radna – inima catolicilor bănățeni și nu numai!

radnaDuminica de 2 august 2015 a fost o zi de sărbătoare splendidă, cum nu a mai văzut-o neamul credincios creștin din Banat de multă vreme încoace! După ani buni de muncă, ziua 2 august a fost ziua în care întreaga strădanie a fost răsplătită în primul rând de Bunul Dumnezeu, pentru că fiecare am avut bucuria de a participa la binecuvântarea lucrărilor de renovare la Bazilica papală Maria-Radna și la complexul monastic adiacent. Celebrarea a fost condusă de către Eminenta Sa Joachim Cardinal Meisner, Arhiepiscop emerit de Köln, principele-purpurat german sosind la Radna în calitate de delegat extraordinar al Papei Francisc. Împreună cu acesta au concelebrat o mulțime de Arhiepiscopi-Mitropoliți, Arhiepiscopi, Episcopi și delegați ai unor Dieceze din țară și din străinătate. Îi amintim aici pe Excelențele lor: dr. Ioan Robu, Arhiepiscop și Mitropolit de București, dr. Bábel Balázs, Arhiepiscop și Mitropolit de Kalocsa-Kecskemét, dr. Stanislav Hočevar, Arhiepiscop și Mitropolit de Belgrad, dr. Jakubinyi György, Arhiepiscop de Alba-Iulia, lor alăturându-li-se o serie întreagă de Episcopi și delegați diecezani din Ungaria, Croația, Serbia și Germania. Episcopii diecezani și auxiliari romano și greco-catolici din România au participat în covârșitoarea lor majoritate la acest important eveniment din viața Diecezei de Timișoara. Capitlul Catedral de Timișoara, în frunte cu Mons. Johann Dirschl, Vicar general și prepozit capitular, a asistat de asemenea, în ținuta corală specifică, la Sfânta Liturghie. Au asistat și ierarhii ortodocși ai regiunii: IPS Sa dr. Ioan Selejan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, IPS Sa dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului și PS Sa dr. Lukijan Pantelić, Episcopul ortodox-sârb al Budapestei și administrator al Eparhiei Timișoarei, împreună cu Vicarul său, prea onoratul pr. Marinko Markov. Din partea comunității evanghelice-luterane bănățene a participat pastorul Walther Sinn din localitatea Semlac, jud. Arad.

Programul zilei a început la orele 8.00 cu sosirea ierarhilor, a oficialităților, a credincioșilor delegați din parohii, a grupurilor de pelerini și a tuturor participanților. Sfânta Liturghie pontificală a fost celebrată cu începere de la orele 11.00. Procesiunea liturgică s-a format în culoarul lateral, din ea făcând parte asistența liturgică, steagurile bisericești și de asociații ale mai multor comunități ale bănățenilor emigrați peste hotare, diaconii, Episcopii și celebrantul principal. După însemnarea cu semnul Sfintei Cruci, Excelența Sa dr.h.c. Martin Roos, Episcop de Timișoara, în spiritul tradiției și ospitalității bănățene, a rostit un amplu cuvânt de salut adresat tuturor celor prezenți, în trei limbi (germană, maghiară și română). După acest moment, Excelența Sa Böcskei László, Episcop de Oradea, a dat citire, tot în trei limbi, scrisorii Sfântului Părinte prin care l-a numit pe Cardinalul Meisner în calitatea de delegat extraordinar și reprezentant al său în vederea sfințirii lucrărilor de renovare la Maria-Radna. Lecturile, în limbile germană și maghiară, au fost citite de către Hartmut Koschyk, deputat în parlamentul Germaniei și însărcinat federal pentru problemele refugiaților și minorităților și de Molnár Zsolt, deputat în Parlamentul României, ambii catolici practicanți. Sfânta Evanghelie a fost vestită în limba română de tânărul diacon Gál Márton, membru al Ordinului Salvatorian.

Predica, având o temă pregnant mariană, a fost rostită în limba germană de Eminența Sa Joachim Meisner, aceasta fiind imediat prezentată și în limbile română și maghiară de doi preoți concelebranți, Mons. Konde Lajos, prepozitul Capitlului Catedral din Szeged și pr. Nikola Lauš, directorul cancelariei diecezane din Timișoara, responsabil din partea Episcopiei pentru proiectul de la Maria-Radna. În predica sa, Cardinalul preciza faptul că Europa actuală cunoaște o criză spirituală datorită acutei scăderi a rugăciunii, respectiv a lipsei acesteia. Tocmai din acest motiv, locurile de pelerinaj și sanctuarele mariane sunt deosebit de importante în creșterea credinței, în sporirea tezaurului spiritual și în sporirea rugăciunii. Creștinul practică în astfel de locuri de har o fervoare simplă, populară, dar deosebit de profundă și fierbinte. Tocmai din acest motiv este deosebit de importantă această solemnitate a binecuvântării renovărilor de la Maria-Radna. După cuvântul de învățătură, Sergiu Nistor, consilier prezidențial, a dat citire mesajului președintelui României, Klaus Werner Iohannis.

Invocațiile rugăciunii credincioșilor au fost rostite în opt limbi de către, seminariști, persoane consacrate și membrii ai asistenței liturgice. În continuare, Sfânta Liturghie a continuat în limba latină. Cântul sacru și cadrul muzical al celebrării au fost asigurate de corul și orchestra Domului din Timișoara, aflate sub conducerea dr. Walter Kindl (Timișoara), dr. Ioan Fernbach (Timișoara), organist fiind dr. Franz Metz (München). A fost interpretată renumita Misă a Încoronării (Krönungsmesse, in C-Dur, KV 317), opera compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart. Corul împreună cu poporul prezent au cântat diferite cântece mariane, multe dintre ele specifice Banatului, iar unele chiar special dedicate Sfintei Fecioare Maria de la Radna.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, în fața Bazilicii a urmat un nou moment special: Excelențele lor dr. Bábel Balázs și dr. Ioan Robu, precum și Mons. Andreas Straub, vizitator emerit al șvabilor dunăreni pe lângă Conferința Episcopilor Catolici din Germania, au adresat pelerinilor reuniți în fața Bazilicii scurte cuvinte de învățătură în limbile maghiară, română și germană. Binecuvântarea lucrărilor de renovare la corpul Bazilicii, o celebrare scurtă oficiată în limba latină, a avut loc pe esplanada din fața lăcașului de pelerinaj. Un moment final, încununat cu bucurie, a fost constituit de binecuvântarea lucrărilor de renovare la complexul monastic adiacent Bazilicii, acesta având loc în curtea interioară a fostei mănăstiri franciscane. Aici, celebrantul a fost tot Cardinalul Ioachim Meisner, în final adresând cuvinte de salut și mulțumire următorilor: Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte, Sorin Maxim, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Vest (organism prin intermediul căruia care s-a derulat proiectul european), pr. Nikola Lauš, director de cancelarie și responsabil diecezan al proiectului, precum și Excelenței Sale Martin Roos, Episcop de Timișoara. În semn de recunoștință față de Tatăl Ceresc, în final asistența a intonat imnul de mulțumire Te Deum. La momentul din curtea mănăstirii, partea muzicală a fost acompaniată de o fanfară reunită a șvabilor bănățeni emigrați în Germania, formată din două ansambluri diferite. Sărbătoarea s-a încheiat cu vizitarea colecției muzeale, care a fost deschisă oficial cu această ocazie. Ea se întinde pe o întreagă aripă a conventului franciscan, respectiv pe trei etaje, fiind amenajată cu sprijinul direct al Excelenței Sale Martin Roos și al unor muzeografi din Ungaria.

Din partea oficialităților prezente, dorim să amintim aici doar câteva nume: Hartmut Koschyk, însărcinat al guvernului federal german pentru problemele refugiaților și ale minorităților naționale germane din estul Europei, membru al parlamentului german, Soltész Miklós, secretar de stat pentru problemele cultelor, minorităților și asociațiilor civice în guvernul ungar, Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte, din partea guvernului României, Király András, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației, Reinhold Gall, ministru de interne al Landului Baden-Württemberg și membru al parlamentului regional, deputații Molnár Zsolt, Nicolae Mircovici, Ovidiu Ganț, Adrian Merka, Sorin Maxim, directorul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Vest și Peter Dietmar Leber, președintele federal al Asociației Generale a Șvabilor Bănățeni (München). De asemenea prefecții, subprefecții și membri consiliilor județene din Arad și Timiș, primarii municipiilor Arad, Timișoara și Caransebeș, precum și ai mai multor orașe din județele Arad și Timiș. Din partea corpului diplomatic: Excelența Sa Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei la București, Rolf Maruhn, consulul Germaniei la Timișoara, Jose Miguel Vinals Arino, consulul onorific al Regatului Spaniei, Gheorghe Nacov, consulul onorific al Bulgariei, Miroslav Iabloncsik, consulul onorific al Slovaciei și pe Peter Bayard, delegatul ambasadorului Confederației Helvetice la București.

Momentul binecuvântării lucrărilor de renovare a bazilicii Maria-Radna și a fostului complex monastic franciscan s-a bucurat de prezența masivă a credincioșilor din Dieceza de Timișoara, dar în mod special și din Diecezele de Oradea, Satu Mare, Alba Iulia, Zrenjanin, Szeged, a Eparhiilor Române Unite, Greco-Catolice de Lugoj și de Oradea, precum și a bănățenilor emigrați în Germania sau în alte țări. Fiecare parohie din Dieceza de Timișoara a delegat doi credincioși, care să reprezinte comunitățile lor de origine la Liturghia pontificală, în Bazilică. Pe lângă distinșii invitați, au fost prezenți o mulțime de credincioși din țară și de peste hotare. Chiar și dacă știau că vor trebui să stea pe platoul din fața Bazilicii, oamenii nu s-au ferit să vină la Maria-Radna pentru acest eveniment unic. În acest sens Episcopia de Timișoara a închiriat două ecrane de mari dimensiuni, pe care a fost transmisă, cu sprijinul postului național de televiziune, TVR, întreaga celebrare. De altfel TVR 1 a asigurat transmisiunea Liturghiei, în direct, între orele 11.00-12.50, pe postul național și pe postul regional TVR Timișoara. Solemnitatea s-a bucurat de sprijinul organizatoric, material și logistic, al Consiliului Județean Arad, al Primăriei orașului Lipova, al SMURD, al Jandarmeriei, al Poliției, al Uniunii Bulgarilor din Banat, România și al familiei Manfred și Rodica Pletl (care au donat aranjamentele florale și au asigurat transportul pelerinilor de la autogara firmei, respectiv au asigurat locurile de parcare pentru autobuzele si mașinile cu care au sosit pelerinii).

Celebrările solemne tocmai încheiate vor fi urmate de alte câteva luni de muncă la ansamblul arhitectonic și monastic din Maria-Radna. Momentul binecuvântării a fost puțin anticipat și ca o pregătire pentru sărbătoarea din 15 august, a Ridicării cu trupul și sufletul la cer a Sfintei Fecioare Maria, dar și pentru a da posibilitatea participanților din țară și din străinătate, ca în această perioadă, mai liberă, respectiv de concedii, să vină la Radna. Aspectul de șantier, de proiect aflat în lucru, este deja parțial depășit, parțial încă prezent la obiectivul nostru. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu și al Fericitei Fecioare Maria sperăm ca până la finalul lunii octombrie să putem încheia lucrările și să intrăm cu bine în iarnă.

Pentru cei din Banat, dar nu numai, Maria-Radna înseamnă un loc în care liniștea și pacea sunt regăsite în plinătatea lor, indiferent de confesiune. Toată lumea își aduce aminte cu bucurie de pelerinajele din trecut, la care participau cu bunicii și părinții. A existat uneori tendința de a degrada Maria-Radna, pentru ca „nu mai este cum a fost”. Dar ziua de 2 august 2015 a însemnat, grație lui Dumnezeu, o reînviere a acestui loc de pelerinaj atât de iubit. Data de 2 august 2015 va rămâne mereu ziua în care, cu lacrimi de bucurie în ochi, credincioșii și-au putut revedea draga lor Bazilică strălucind ca odinioară și chiar mai frumos de atât. Întreaga celebrare i-a făcut pe creștinii prezenți să simtă unde este de fapt inima Diecezei de Timișoara, dar și a acestui colț de țară și de Europă.

Putem afirma și noi la fel cum a concluzionat și Eminența Sa, Cardinalul Joachim Meissner la sfârșitul celebrării: „Raiul este așa de frumos ca și Maria-Radna, doar că el va fi fără atât de multe cuvântări!” Într-adevăr, la Maria-Radna putem experimenta o bucățică din Rai, pe care Dumnezeu ne-a dăruit-o prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, Maica Harurilor. (text: Claudiu-Sergiu Călin & Adrian Gabriel Pășcălău-Kollár; foto: arhitect Mihai Botescu)

http://www.catholica.ro/2015/08/05/maria-radna-inima-catolicilor-banateni-si-nu-numai/

Lasati un raspuns