Papa schimbă temporar regulile pentru iertarea păcatului avortului
Într-un gest pastoral în ajunul Anului Jubiliar extraordinar al Milostivirii, Papa Francisc a modificat temporar regula privind preoții care pot să dea iertare pentru păcatul grav al avortului; în plus a dat puteri licite de dezlegare tuturor preoților din Societatea Tradițională Sf. Pius al X-lea (SSPX). Într-o scrisoare trimisă Arhiepiscopului Rino Fisichella, președintele Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, Sfântul Părinte scrie: „Am decis […] să ofer tuturor preoților pe perioada Anului Jubiliar puterea de a-i ierta de păcatul avortului pe cei care sunt responsabili de el și care, cu inimă căită, caută iertare pentru el.”Este important să se înțeleagă că scrisoarea nu modifică sub nici o formă învățătura Bisericii conform căreia femeia care avortează, cei care împing la avort, precum și cei care – medical vorbind – efectuează avortul, comit un păcat grav. În unele Dieceze iertarea acestui păcat este rezervată strict Episcopului, în timp ce în alte Dieceze toți preoții au delegată această dezlegare particulară. Pontiful spune că „tragedia avortului este experimentată de unii cu o conștientizare superficială, neînțelegând răul extrem presupus de un astfel de act”. Și continuă: „Am întâlnit atât de multe femei care poartă în inimile lor cicatricea acestei decizii agonizante și dureroase. Ceea ce s-a întâmplat este profund nedrept; dar doar înțelegerea acestui adevăr le poate permite să nu își piardă speranța”.
Sfântul Părinte le-a cerut preoților care ascultă astfel de Spovezi să ofere „o reflecție care să explice gravitatea păcatului comis”. Vaticanul a dat marți, 1 septembrie 2015, o declarație în care clarifică în plus această schimbare. „Iertarea păcatului avortului nu condamnă avortul nici nu minimalizează efectele lui grave”, se arată. „Noutatea constă în abordarea pastorală a Papei Francisc. Mulți Episcopi au acordat preoților permisiunea de a ierta păcatele. Faptul că această declarație vine de la Papa și într-un stil atât de pastoral este o dovadă în plus a marii preocupări pastorale a Papei Francisc.”
„Faptul că oamenii vin astăzi la Spovadă pentru a mărturisi avortul și alte păcate grave constituie pentru noi, în Biserică, motiv să îi mulțumim lui Dumnezeu și să punem în practică misiunea Păstorului bun și milostiv care a venit să îi caute pe cei pierduți”. De asemenea, în scrisoare, Papa Francisc a mai făcut o altă declarație, poate mai surprinzătoare, cu privire la validitatea dezlegării acordate de preoții din SSPX: „Stabilesc că aceia care în timpul Anului Sfânt al Milostivirii apelează la acești preoți ai Fraternității Sf. Pius al X-lea pentru celebrarea Sacramentului Reconcilierii vor primi în mod valid și licit dezlegarea de păcatele lor”.
Papa Francisc a vorbit despre faptul că a auzit de la „mai mulți frați Episcopi” despre „buna credință și practică sacramentală” a SSPX, „combinată însă cu o situație delicată din punct de vedere pastoral”. El a spus că are încredere „că în viitorul apropiat se vor putea găsi soluții pentru refacerea comuniunii depline cu preoții și superiorii Fraternității”. Scrisoarea detaliază de asemenea Indulgențele care vor fi acordate pentru Anul Jubiliar al Milostivirii. Pontiful explică faptul că toți credincioșii, fie în Diecezele individuale fie ca pelerini la Roma, pot obține o indulgență făcând un pelerinaj la Poarta Sfântă, deschisă în fiecare Catedrală sau în bisericile desemnate de Episcopul diecezan și în cele patru Bazilici papale.
De asemenea, a dispus ca indulgențele să poată să fie obținute în Sanctuarele în care este deschisă Poarta Milostivirii și în bisericile care în mod tradițional sunt considerate ca biserici jubiliare. Este important, a subliniat Sfântul Părinte, ca acest moment să fie legat, în primul rând și mai presus de toate, de Sacramentul Reconcilierii și de celebrarea Preasfintei Euharistii, cu o reflecție asupra milostivirii. Anul Jubiliar extraordinar al Milostivirii, proclamat de Papa Francisc prin bula papală de convocare „Misericordiae Vultus”, va începe pe 8 decembrie 2015, în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, și se va încheia pe 26 noiembrie 2016, în solemnitatea lui Isus Cristos, Regele Universului.