Cum a pierdut Petrache Lupu „competiţia“ cu Arsenie Boca. Maglavitul, înecat în bălării, zeci de mii de români urcă acum Dealul Prislopului
Zeci de mii de pelerini ajung săptămânal la Mănăstirea Prislop, pentru a se ruga la mormântul părintelui Arsenie Boca, mulţi cu credinţa că vor fi ajutaţi spiritual de cel supranumit „sfântul Ardealului”. Fenomenul pelerinajelor la Prislop are un corespondent în istoria recentă a României: în urmă cu şapte decenii, mulţimi impresionante se îndreptau zilnic spre Maglavit, locul în care ciobanului Petrache Lupu i s-ar fi arătat Dumnezeu.
Fenomenul „Arsenie Boca” atrage zilnic mii de oameni la Mănăstirea Prislop, din Ţara Haţegului. Pelerinii petrec ore în şir aşteptând să se închine în faţa locului de veci al duhovnicului, cu speranţa că vor fi ajutaţi, că dorinţele pentru care se roagă li se vor împlini. Mulţi cred în miracolele făcute de Arsenie Boca, atât în timpul vieţii, cât şi după moarte, şi sunt convinşi de puterea vindecătoare a fostului călugăr.
Pelerinajele la mănăstirea Prislop au crescut în amploare în ultimii ani, însă fenomenul „Arsenie Boca” nu a fost singular în istoria a României. În anii 1930, Maglavitul, un sat sărac de pe malul Dunării, devenea celebru în întreaga lume datorită unui cioban, Petrache Lupu, care susţinea că l-a întâlnit pe Dumnezeu.
O serie de asemănări există între cele două personalităţi ale ortodoxiei şi între fenomenele pe care le-au creat.
Apariţii miraculoase
Povestea prin care Petrache Lupu a devenit cunoscut a început în primăvara anului 1935. Ciobanul peltic, suferind de o formă de debilitate, avea 28 de ani şi păştea oile la marginea satului Maglavit de pe malul Dunării.