Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Biserica Evanghelică C. A. din România: Expirarea proiectului 18 biserici fortificate corect

ca După ce în ultimele luni jurnalistul britanic Luke Dale Harris și-a exprimat în mod repetat dubiul în diferite publicații din țară și străinătate asupra derulării corecte a proiectului UE privind lucrările de salvare a celor 18 biserici fortificate, Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C. A. din România aduce următoarea clarificare:
1. Acuzațiile privind presupusele comenzi la furnizori în baza unor relații personale nu sunt doar incorecte, ci și absurde, deoarece ele din punct de vedere contractual merg în gol. În baza unor reglementări stricte privind derularea proiectelor UE, persoanele care sunt criticate de domnul Harris sunt excluse de la luarea deciziilor în încheierea contractelor cu furnizorii.

Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C. A. nu poate achiziționa materiale în calitate de beneficiar în cadrul unor asemenea proiecte, și nici nu poate decide asupra acestora sau a producătorului lor. Pentru un jurnalist de specialitate, aceste informații ar fi trebuit să fie cunoștințe de bază.

2. Afirmația că la toate lucrările s-au folosit țigle doar de la unul și același producător este falsă. Țiglele pentru lucrările acoperișurilor provin de la mai multe firme iar în unele cazuri este vorba chiar de țigle executate manual prin ardere.

3. Acuzațiile că s-a lucrat neglijent, se resping categoric. Nu doar arhitecții competenți, dar și alți specialiști în domeniu au confirmat în repetate rânduri executarea corespunzătoare și corectă a lucrărilor. Acolo unde s-au constatat deficiențe, acestea pot fi remediate în cadrul perioadei de garanție.

4. Afirmația că materialul vechi însă încă adecvat ar fi fost distrus în mod intenționat este și aceasta falsă. Dimpotrivă, țiglele mai vechi au fost păstrate și refolosite fie la obiectivul inițial, fie la alte obiective ale restaurării.

În mod inacceptabil jurnalistul britanic amestecă reiterativ diverse aspect: proiectul abordat  (Titlul original: ‘Tezaure fortificate redescoperite — Dezvoltarea durabilă a regiunii Centru prin punerea în valoare a potențialului al rețelei de biserici fortificate săsești din Transilvania’) nu a fost niciodată conceput ca un proiect de restaurare și nici ca proiect de renovare. Nu trebuie să fii expert pentru a recunoaște că pentru asemenea proiecte suma alocată de 5,5 Mio. ? nu ar fi ajuns nici pentru o mică parte din cele 18 biserici.

Mai mult, de la bun început a fost vorba despre un proiect de reabilitare a monumentelor pentru a împiedica deteriorarea gravă a obiectivelor. Prin urmare, toate acuzațiile care se îndreaptă împotriva unor ‘măsuri greșite de restaurare’ nu pot privi acest proiect sau firmele și persoanele implicate.

Anchete necurate, stil scandalos

Pe lângă toate acestea, autorul folosește un limbaj ieftin prin excelență (‘brutalitate’, ‘distrugere’ etc.), care conferă conținutului un dramatism suplimentar, însă nu schimbă cu nimic starea de fapt. Pentru a accentua acuzațiile de corupție, unele cunoștințe ocazionale sunt etichetate  ‘prietenii strânse’. Dovezile cu care se laudă nu sunt aduse la cunoștința cititorilor. Unor declarații decisive li se atribuie surse anonime. La sfârșit domnul Dale Harris însoțește atacurile sale și cu denigrări personale.

În acest jurnalism tipic de campanie se fac în cele din urmă referiri la statistică generală de corupție din România, prin care se face aluzie la persoane integre cu ‘314 condamnări din cauza corupției privind proiecte finanțate de UE din România’.

Dl. Dale Harris ignoră replicile reprezentanților Bisericii Evanghelice C. A. din România, mesajele din convorbirile persoanele cu reprezentanții Bisericii Evanghelie C. A. din România din primăvara anului 2015, poziția oficială a Consistoriului Superior de la începutul lunii august și permanentă critică privind modul său de a proceda, venită din diverse direcții (Episcopia romano-catolică Timișoara, reprezentantul guvernamental german Koschyk și alții), neezitând să afirme neadevăruri sau să denigreze persoane și instituții.

Desigur, și persoanele care nu respectă criteriile minime ale unei anchete curate au dreptul la exprimarea opiniei. Însă domnul Luke Dale Harris și-a pierdut dreptul de a se numi un jurnalist serios.

Stefan Bichler

Biserica Evanghelică C. A. din România/Relații Publice

http://www.agerpres.ro/comunicate/2015/09/07/comunicat-de-presa-biserica-evanghelica-c-a-din-romania-10-51-08

Lasati un raspuns