Patriarhia oferă rechizite gratuite pentru aproape 10.000 de copii nevoiași din București, Prahova și Ilfov
Aproape 10.000 de copii din familii nevoiașe din capitala, respective din județele Prahova și Ilfov, vor beneficia de rechizite și haine oferite gratuit de biserici din Arhiepiscopia Bucureştilor, la începutul anului școlar. Potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Constantin Stoica, acțiunea este în toi, iar termenul de finalizare pe care și l-au propus inițiatorii este finalul acestei săptămâni. „De foarte multe ori, familiile ne cer haine pentru copii, dar acest lucru este deja obişnuit. Acum sunt biserici care oferă pe lângă rechizite şi uniforme, în funcţie de solicitările făcute de părinţi”, a explicat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, citat de Mediafax.
În toamna anului trecut, 537 de parohii din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor au sprijinit 7.653 de elevi, cu rechizite în valoare de 238.432,78 lei. Copiii din familii defavorizate au beneficiat de manuale, ghiozdane, stilouri, caiete, pixuri ș.a., iar în unele cazuri în obiecte de îmbrăcăminte și uniforme școlare.
Aceleași zone au fost alese pentru derularea unui proiect pilot, în baza unui protocol încheiat acum o săptămână între Patriarhie și Ministerul Sănătății, privind programul “Sănătate pentru sate”. “Protocolul a fost încheiat cu scopul organizării unor acţiuni medicale umanitare, care au drept beneficiari persoanele defavorizate din mediul rural, adică: persoane cu vârstă înaintată, persoane cu statut socio-economic scăzut, persoane cu dizabilităţi, nedeplasabile, cu boli cronice, cu nivel educaţional redus, cazuri sociale. În acest scop, cele două instituţii (Patriarhia și MS – n.r.) cooperează pentru facilitarea accesului la asistenţă medicală a beneficiarilor menţionaţi mai sus, din mediul rural şi din localităţile izolate. Aceste activităţi se vor desfăşura pe bază de voluntariat şi vor urmări creşterea gradului de conştientizare şi implicare în acţiuni de prevenire şi combatere a practicilor care dăunează sănătăţii”, preciza un comunicat al instituției, anunțând că programul va funcţiona, într-o primă etapă, de câteva luni, ca proiect pilot în zonele care aparţin administrativ de Arhiepiscopia Bucureştilor, respectiv judeţul Prahova, judeţul Ilfov şi municipiul Bucureşti, urmând a fi extins ulterior, în funcţie de rezultatele obţinute, la nivel naţional.