Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Se ascunde Dumnezeu când răul învinge?

tristSandy, Katrina, tornada din Oklahoma sunt doar câteva dintre elementele de referință ale răului incontrolabil. „Dumnezeu este bun. Dumnezeu este atotputernic. Tragedii se întâmplă. Poți alege două, însă toate cele trei postulate împreună nu pot fi adevărate”, scrie un jurnalist de la USA Today, în încercarea de a înțelege cum un Dumnezeu atotputernic poate fi compatibil cu un rău ce pare invincibil. Copii nevinovați mor sau sunt mutilați. Mai are putere Dumnezeu? Ce răspuns ar putea fi sugerat în fața acestor realități crude?Trăim într-o lume tulbure, iar oamenii religioși sunt nevoiți să se lupte cu enigmele vieții și ale credinței. Oamenii au încercat din răsputeri de-a lungul secolelor să identifice sensul răului într-o lume guvernată de un Dumnezeu omnipotent. Tocmai dificultatea înțelegerii acestei probleme a constituit principala justificare pentru care mulți au renunțat la credință, notează jurnalistul Tom Krattenmaker pentru RNS.

Dacă suntem convinși că un Dumnezeu iubitor controlează fiecare lucru mic, atunci apare „dificultatea armonizării acestei idei cu suferința și moartea copiilor nevinovați”, constată jurnalistul american. De ce un Dumnezeu atotputernic permite crimele în masă din școlile americane? Cum poate o tornadă să ucidă copii, atunci când Dumnezeu este bun? Din păcate, nu există niciun răspuns adecvat, menționează Krattenmaker. În opinia sa, un posibil răspuns ar putea fi identificat în modul în care oamenii reușesc să reacționeze solidar în fața acestor momente: „Creștinii cred că oamenii din biserică sunt mâinile și picioarele lui Dumnezeu. Acesta este modul în care Dumnezeu intervine și aduce liniștea în cele mai întunecate momente. Este modul în care speranța și bunătatea rezistă în fața răului.”

Solidaritatea divină

Aceeași solidaritate divină este adusă în discuție și de alți teologi sau filosofi. O încercare de conturare a unui posibil răspuns din această perspectivă îi aparține lui Elie Wiesel, supraviețuitor al dramelor Holocaustului. El consideră că Dumnezeu este „absent” deoarece numai tăcerea şi absenţa lui lasă loc rostirii şi prezenţei unei chemări la responsabilitate a fiinţei umane în faţa semenilor săi. Această absenţă creează spaţiul necesar acţiunii etice: „Compasiune la scară divină? Este vorba și de o solidaritate la nivelul lui Dumnezeu. Ceea ce ni se întâmplă Îl atinge. Luăm parte la aceeași aventură și conferim aceeași valoare speranței noastre comune”, consideră laureatul Premiului Nobel pentru Pace.

Nu de aceeași părere este Hans Jonas, filosof evreu de știința religiilor. El nu contestă implicarea lui Dumnezeu în istoria umanității, percepându-L ca pe un Dumnezeu care suferă, însă încearcă să justifice ororile Holocaustului și „tăcerea divină” prin lipsa de putere a lui Dumnezeu. Pentru Jonas Dumnezeu nu a intervenit „nu pentru că nu vroia, ci pentru că nu putea”.

Dumnezeu în fața propriei tragedii

În ecuația suferinței umane, adeseori este adusă în dezbatere compasiunea lui Dumnezeu și trăirea propriei Sale drame: „Deşi Dumnezeu a dat umanităţii principii pe care să le respecte, precum şi puterea de a decide, sentimentul de libertate şi cel al responsabilităţii, fiinţa umană s-a reîntors mereu la păcat. Această stare de fapt poate induce prezenţa răului şi a unui Dumnezeu îndurerat, dar care nu dispare din istorie”, afirmă profesorul de teologie, David R. Blumenthal.

Cunoscutul teolog catolic, Hans Kung, avertizează, însă, că o asemenea interpretare prin speculații cristologice a unui Dumnezeu crucificat, conduce la o denivelare a transcedenței, la o „vânzare completă a divinității lui Dumnezeu”. Kung se întreabă retoric: „Oare îi merge omului mai bine, dacă și lui Dumnezeu îi merge rău?” Drept soluție, Hans Kung propune o „teologie a tăcerii”.

Abordările sunt diferite. De asemenea, și răspunsurile. Prezența si acțiunea răului în istorie implică întrebări fundamentale care ating însăși semnificația creației, nu doar sensul existenței fiecărui om. La provocarea răului, omul se vede nevoit să răspundă cu responsabilitate și conștient că nu va putea ajunge la un răspuns cert și definitiv.

http://semneletimpului.ro/religie/se-ascunde-dumnezeu-cand-raul-invinge.html

Lasati un raspuns