Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Interviu cu Părintele Irineu Ioan Bârle – Mănăstirea Prislop

parintele-irineuM-am născut în 24 aprilie, 1970, din părinţii Valer şi Aurelia amândoi din Prislop. Copilăria am petrecut-o la Prislop unde am început şi studiile elementare. Am continuat liceul la Baia Mare, apoi stagiul militar obligatoriu la Focşani. În 1990 am plecat la Roma unde am făcut doi ani de filozofie la Universitatea Pontificală de Propaganda Fide – Urbaniana, apoi trei ani de teologie, la aceeaşi universitate, şi alţi trei ani de masterat în Teologie Liturgică şi Simbolică la Pontificio Istituto Orientale din Roma.

În 1994 am intrat în Mănăstirea San Gregorio al Celio din Roma. Părinţii mei în acelaşi an au început construcţia bisericii mănăstirii din Prislop. În 1995 în 15 august în faţa acestei biserici am fost hirotonit preot. Întors la Roma în septembrie 1995 am deschis Schitul Bizantin Român adiacent Mănăstirii S. Gregorio al Celio situat la 200 metri de Coloseu, în faţa intrării la Forul Imperial, la 100 de metri de Circo Massimo, într-o capelă pictată de Giovanni Battista Ricci ucenic a lui Michelangelo primită de la călugării camaldolezi. În scurt timp s-a creat aici o frumoasă comunitate românească. Aici am cunoscut-o pe Maica Tereza de Calcuta care a dat comunităţii româneşti un corp din clădirea mănăstirii cu 12 camere, iar un an mai târziu la Roma în Mănăstirea San Greorio al Celio pe 27 octombrie 1996 am fost făcut călugăr primind numele monastic de Irineu.

În 27.12.1998 din motive de sănătate am părăsit Roma retrăgându-mă într-o mănăstire în nordul Italiei.

În iunie 2001 m-am întors în România unde am început să slujesc la biserica mănăstirii visând în realizarea unei comunităţi monastice şi în crearea unei oaze de linişte, de pace şi de discernământ pentru tot omul.

În ziua de an nou a anului 2002 am intrat pentru prima dată în viaţa mea într-o casă de copii la 50 de km de Prislop. Erau 132 de copii în două săli mari în condiţii deplorabile. Am rămas şocat şi profund marcat încât până acasă nu am mai putut scoate o vorbă. În următoarele duminici am vorbit în biserică despre cele văzute. Viaţa mea lua un nou curs.

Mai multe: http://rompost.com/interviu-cu-parintele-irineu-ioan-barle-manastirea-prislop-romania

Lasati un raspuns