Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Slujire arhierească la Parohia Winterthur, Elveția – Părintele Boian Alexandrovici din Timoc, printre invitați

par_bojanDuminica a XVIII-a după Rusalii, 27 septembrie 2015, a fost zi de sărbătoare și de mare bucurie pentru credincioșii ortodocși români din Parohia Winterthur, din Elveția, închinată Adormirii Maicii Domnului, care i-au avut în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale și pe Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, care s-a aflat în Elveția cu binecuvântarea Chiriarhului locului, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Cu acest prilej, cei doi ierarhi, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, au săvârșit împreună Sfânta Liturghie Arhierească în locașul de cult aflat sub purtarea de grijă a Părintelui Paroh Sebastian Stoian și amenajat din anul 2012 în cripta bisericii romano-catolice „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Winterthur. Din soborul slujitor, alături de cei doi ierarhi și de preotul paroh, au mai făcut parte Părintele Boian Alexandrovici, Vicarul Episcopiei „Dacia Felix” și Protopop de Dacia Ripensis, din Serbia și Părintele Doru Ovidiu Ursu, de la Parohia Gorneana – Bor, din aceeași Episcopie, Părintele Olah Alexandru, din Parohia Ghimeș – Făget, din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și Părintele Diacon Mihail Adam, din localitatea St. Gallen, din Eleveția.

Răspunsurile liturgice au fost date de credincioșii parohiei, iar la momentul rânduit mulți copii și credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

Cuvântul de învățătură, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif, a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Siluan, care evidențiat atât mesajul evanghelic al chemării la apostolie a primilor Ucenici, cât și actualitatea și importanța lui pentru credincioșii ortodocși ai secolului al XXI-lea, și cu atât mai mult pentru românii care trăiesc astăzi în diaspora și pentru care Sfânta Biserică Ortodoxă Română a fost întotdeauna o mamă iubitoare, care a știut să își adune pe fiii săi duhovnicești, oriunde s-ar fi aflat aceștia.

Un puternic mesaj de chemare la unitate românească și ortodoxă a fost adresat de Părintele Protopop Boian Alexandrovici, iar Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif și-a exprimat bucuria pentru dezvoltarea pe care a cunoscut-o și această parohie, din punct de vedere spiritual, îndemnându-i pe toți credincioșii să participe întotdeauna la sfintele slujbe săvârșite aici. Parohia din Winterthur și cea din St. Gallen sunt parohii vecine și surori, deservite de același Preot Paroh Sebastian Stoian, care slujește pe rând, săptămânal, în cele două parohii.

La final, potrivit obiceiului din aceasta parohie, toți clericii și credincioșii au fost invitați la o agapă frățească, oferită prin dragostea și prinoasele aduse de fiecare credincios în parte.

Astfel, slujirea de la Parohia Winterthur a constituit o minunată sărbătoare de suflet românească, cu un pronunțat caracter misionar-pastoral, dar și identitar românesc, care a adus multă bucurie în sufletele tuturor participanților.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=19146:slujire-arhiereasc-la-parohia-winterthur-elveia–printele-boian-alexandrovici-din-timoc-printre-invitai&catid=53:eveniment&Itemid=77

Lasati un raspuns