Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Legenda care îi sperie şi azi pe săteni: călugărul ispitit de diavolul preschimbat în fecioară

calugar-180Multe legende legate de diavol s-au născut în satele româneşti şi îi sperie, şi azi, pe săteni. Una dintre acestea s-a născut în satul Treznea din Sălaj, localitate cunoscută şi sub numele “Fântâna diavolului”.
Legenda satului Treznea a fost culeasă de criitorul Gyorfi – Deâk Gyorgy și inclusă în volumul ”Curiozități sălăjene”, publicat la Editura ”Caiete Silvane”.
Se spune că demult, pe locul în care se află acum satul Treznea, era o pustietate cât vedeai cu ochii. Aici, un călugăr şi-a construit o chilie, iar alături a săpat o fântână, scrie voceatransilvaniei.ro.

De dimineaţa până seara, călugărul se ruga neîncetat, făcându-se foarte plăcut înaintea lui Dumnezeu.  Diavolul a încercat în fel şi chip să-l ispitească pe călugăr, oferindu-i bucate alese şi saci de bani.

”Degeaba i-a trântit sacul dinaintea uşii, că eremitul, jurat să se lepede de bunurile lumeşti, închise ochii şi porni să rostească „Tatăl nostru” din tot sufletul. Când ajunse la sfârşit şi rosti: „şi nu ne duce în ispită, ci izbăveşte-ne de cel rău”, dracul plesni de necaz, iar toţi galbenii se preschimbară în pietricele”, povestește Gyorfi – Deâk Gyorgy.

Necuratului i-a venit, însă, o idee și mai malefica, așa că s-a preschimbat într-o frumoasă fecioară. ”Deschise uşa încetişor şi se strecură în chilie. Se întinse alături de omul obosit de truda de peste zi şi începu să-l mângâie încetişor pe frunte, trecându-i şuviţele de păr pe după ureche, îi cuprinse obrajii în palme, apoi îl sărută apăsat pe buze, atât de apăsat de nu apucă fărtatul nici să-şi facă o cruce cu limba. Uitând de legământul de sfinţenie, cuprinse ispita în braţe şi-i răspunse cu tot focul adunat în ani şi ani de singurătate”, descrie, plastic, episodul căderii în păcat a călugărului, scriitorul sălăjean.

Văzând ce s-a întâmplat cu credinciosul său, Dumnezeu s-a mâniat și l-a trimis la locul cu pricina pe Sfântul Ilie, care a lovit cu un trăsnet chilia, mistuind totul în jur, mai puțin fântâna. De atunci, numele locului a rămas Treznea. Peste ani, aici s-a întemeia satul care poartă acest nume şi azi.

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/legenda-care-ii-sperie-si-azi-pe-sateni-calugarul-ispitit-de-diavolul-preschimbat-in-fecioara-553642.html

Lasati un raspuns