Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Papa Francisc: Dumnezeu nu îi părăsește pe cei drepți

papa4Dumnezeu nu îi abandonează niciodată pe cei drepți, în vreme ce nelegiuiții sunt ca și necunoscuți, nici cerul nu le mai pomenește numele, a spus Papa Francisc în predica la Sfânta Liturghie celebrată joi, 8 octombrie 2015, dimineață, în capela Casei Santa Marta din Vatican, cu participarea mai multor grupuri de credincioși. O mamă curajoasă, un soț, trei copii, sub 40 de ani, cu o tumoare dintre cele „urâte” care o ține la pat. De ce? O femeie în vârstă, cu inima plină de rugăciune și cu un fiu asasinat de mafioți. De ce? Vocea Papei la altarul din capela Casei Santa Marta amplifică întrebarea chinuitoare din gândurile multor persoane cu o credință fermă, viguroasă, dar pusă la grea încercare de dramele vieții, citim în relatarea de pe situl Radio Vatican.

De ce se întâmplă așa ceva? Pornind de la prima lectură biblică a Sfintei Liturghii, luată din cartea profetului Malahia (3, 13-20a), Papa Francisc a dat glas frământărilor care însoțesc dintotdeauna inima celui credincios: ce câștig avem dacă păzim poruncile Domnului în timp ce aceia care sunt mândri, deși fac răul, se înmulțesc, și deși îl provoacă pe Dumnezeu, rămân nepedepsiți? „De câte ori vedem această realitate în rândul oamenilor răi, în oamenii care fac răul și cu toate acestea pare că le merge bine, sunt fericiți, au tot ce își doresc, nu le lipsește nimic. De ce, Doamne?… De ce acestui om fără rușine, căruia nu îi pasă de nimic, nici de Dumnezeu, nici de ceilalți, care este nedrept și rău, de ce lui îi merge mereu bine, are tot ce vrea, iar noi, care vrem să facem binele, întâmpinăm atâtea probleme?”

Pentru a răspunde la acest „de ce?”, Papa Francisc a citat Psalmul responsorial al zilei (Psalmul 1), care îl proclamă „fericit” pe omul „care nu umblă după sfatul celor nelegiuiți” și care „își află bucuria în legea Domnului”. „Acum nu vedem roadele acestor persoane care suferă, roadele celor care își duc crucea, după cum în Vinerea Sfântă sau în Sâmbăta Sfântă nu se vedeau roadele Fiului lui Dumnezeu răstignit pe cruce, roadele suferințelor Sale. ‘Tot ceea ce face are succes’ (Psalmul 1,3). Dar despre cei răi, ce spune Psalmul, despre cei cărora credem că toate le merg bine? ‘Nu tot așa este cu cei nelegiuiți, nu tot așa; ei sunt ca pleava pe care o spulberă vântul. Căci Domnul cunoaște calea celor drepți, iar calea celor nelegiuiți duce la pieire’ (vv. 4-6).”

Este pieirea despre care se vorbește în parabola evanghelică despre Lazăr, simbolul unei sărăcii fără scăpare, și despre bogatul care îi refuza până și firimiturile de pe masă: „Este ciudat că nu se spune numele acestui om. El este doar un adjectiv: un bogat. În cartea memoriei lui Dumnezeu, nu găsim numele celor nelegiuiți: este un nelegiuit, un înșelător, un profitor… Ei nu au nume, doar adjective. În schimb, toți cei care se străduiesc să meargă pe calea Domnului vor fi cu Fiul Său, care are un nume, Isus Mântuitorul. Dar un nume greu de înțeles, inexplicabil datorită încercării crucii și chinurilor pe care le-a îndurat pentru noi”.

http://www.catholica.ro/2015/10/08/papa-francisc-dumnezeu-nu-ii-paraseste-pe-cei-drepti/

Lasati un raspuns