Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Prefectul Anton Rohian prezent la comemorarea Martirilor de la Moisei

moiseiMiercuri, 21.10.2015, prefectul judetului Maramures, ing. Anton Rohian, a participat la ceremonia militara si religioasa dedicata comemorarii Martirilor de la Moisei, ucisi de armata hortista in anul 1944.
“Masacrul de la Moisei, din 14 octombrie 1944, a fost una din ultimele mari si cumplite tragedii romanesti din epoca de ocupatie horthysta in Transilvania.
“Istoria ne face ce suntem astazi si tot istoria ne invata ce sa evitam. Mausoleul de la Moisei aminteste de o lectie importanta a trecutului. Chemati-i pe toti cei dragi ai vostri, cu mamele intai, in pelerinaj aici. Aduceti-i pe intelectuali, pe muncitori, pe preoti si pe copii sa se inchine aici, la locul jertfei sfinte maramuresene. Veniti, vedeti-l, ascultati freamatul naturii in acest colt de Maramures si nu uitati trecutul”, a transmis prefectul Anton Rohian din fata obeliscului ridicat in memoria eroilor de la Moisei.
La ceremonie au mai participat primarul comunei Moisei, domnul Toader Stetco, primarul municipiului Sighetu Marmatiei, domnul Ovidiu Gheorghe Nemes, presedintele Asociatiei Nationale Cultul Eroilor Regina Maria- filiala Maramures, colonel (r) Ioan Bota. De asemenea, au fost prezenti reprezentanti ai colonelului Gorea Eugen, fiu al eroului Gorea Simion din Targu Mures si fiica sculptorului Gheza Vida, Zoe Vida alaturi de academicianul Marius Porumb.
Serviciul religios a fost oficiat de catre Preasfintia sa Iustin Sigheteanul, iar ceremonia s-a incheiat cu defilarea Detasamentului de Onoare.

Lasati un raspuns