Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Preoții țin slujbe speciale în capelele spitalelor unde sunt supraviețuitori și îndeamnă la rugăciune: «Să ne rugăm ca acești tineri să se ridice din suferință»

preot Mobilizarea medicilor în cazul catastrofei de la clubul Colectiv a impresionat o ţară întreagă. Mulţi dintre ei, chemaţi de-acasă, n-au dormit şi câte 32 de ore şi au făcut tot posibilul să salveze cât mai multe vieţi, care acum atârnă de un fir de aţă. Efortul lor a fost unul supraomenesc. Însă, în aceeaşi măsură, tinerii supravieţuitori au nevoie şi de susţinerea noastră, iar preoţii spun că rugăciunea, în astfel de momente, poate avea un rol foarte important.
Părintele Cristian Galeriu, de la Biserica Silvestru, din Capitală, îndeamnă la rugăciune pentru a-i ridica din suferinţă pe tinerii supravieţuitori din clubul care a luat foc ca o torţă.

“Preoţii şi tinerii din Biserică sunt solidari cu victimele acestei tragedii, iar dacă familiile vor solicita ajutorul preoţilor, noi vom fi alături de ele. Dumnezeu aşteaptă să vadă iubirea noastră în fapt. Vrea să ne trezim, ca popor, aşteaptă să vadă cât de buni suntem, rugăciunea este rodul iubirii. Trebuie să ne rugăm ca aceşti tineri să se ridice din suferinţă”, ne îndrumă părintele Cristian Galeriu.

Şi părintele paroh al Bisericii Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti, Emil Nedelea Cărămizaru, spune că rugăciunea ajută în astfel de cazuri. “Aşa cum este respiraţia pentru trup, la fel de importantă este rugăciunea pentru suflet. Mai ales în cazurile acestea atât de dureroase, trebuie să ne unim sufletele în rugăciune, pentru că noi nu suntem doar ţărână, ci suntem suflete vii şi nemuritoare”, ne-a spus părintele.

Şi preoţii donează sânge

De asemenea, reprezentanţii Bisericii ne oferă puterea exemplului, şi spun că s-au solidarizat pentru această catastrofă.

“Încercăm să împletim rugăciunea cu fapta bună, mai ales în locurile unde au fost internate victimele. Mulţi dintre colegii mei au cunoştinţe printre cei încercaţi acum. S-a decis organizarea unor slujbe speciale în capelele spitalelor unde sunt aceşti tineri şi rugăciunea continuă, inclusiv donarea de sânge”, a mai spus părintele Galeriu.
Cine oferă ajutor

Românii au dat dovadă de solidaritate în cazul tragediei de la clubul Colectiv. Oameni simpli, voluntari, medici, psihologi, instituţii de stat sau private, toţi au încercat, fiecare cu ce a putut, să ajute victimele. Printre aceştia se află şi o echipă de medici din Israel, care a venit să opereze.

SKAL Internaţional România oferă cazare gratuită familiilor victimelor din provincie. Cei interesaţi pot trimite un mesaj privat sau pot suna la numerele de telefon: 0744.336.464 sau 0740.260.627.

Vola.ro asigură transport aerian gratuit pentru rudele victimelor care vor să ajungă în România. Contact non-stop la +4021.40.75.300 sau rezervare@vola.ro

O echipă medicală de la Reţeaua de sănătate Regina Maria le oferă gratuit tuturor celor care au nevoie de îngrijire medicală şi tratament consultaţii în ambulatoriu, medicamente şi materiale sanitare şi consiliere psihologică. Cei care au nevoie pot suna la numărul de telefon 0722.456.711.

Medlife oferă tratament gratuit în regim de ambulatoriu în Life Memorial Hospital.

Farmacia Materna oferă gratuit produse pentru vindecarea plăgilor arse. În cazul în care rudele victimelor sau medici din blocul operator sunt interesaţi, pot suna la 0721.270.590.

Asociaţia Română de Psihoterapie Centrată pe Persoană oferă suport psihologic gratuit pentru cei care suferă în urma tragediei din clubul Colectiv. Cei care au nevoie pot transmite numărul de telefon la adresa: psihoterapierogersia na@yahoo.com sau pot suna la numărul de telefon 0728.048.448. Asistenţă psihologică gratuită oferă şi echipa de psihologi a Institutului pentru Studiul şi Tratamentul Traumei (telefon 0730.285.582 – psiholog Rodica Dimulescu – sau e-mail la asistare@psihotrauma. ro).

Reţeaua de farmacii Sensiblu şi distribuitorul de medicamente AD Pharma au trimis medicamente către toate spitalele unde au fost internaţi răniţii.

DE CE AU MURIT TINERII ÎN COLECTIV. Ucişi de prostia angajaţilor din club

Tinerii care au murit sau au fost răniţi în incendiul din clubul Colectiv sunt victimele unor erori de neiertat, care, din nefericire, nu au fost observate de autorităţi la ultima inspecţie. Probabil, mai potrivită decât starea de şoc ar fi acum, pentru noi toţi, starea de furie. De ce? Tragedia a fost declanşată de o combinaţie nefastă şi inadmisibilă de zgârcenie şi de prostie.

În timp ce medicii fac eforturi colosale să-i salveze pe răniţi, o anchetă de amploare a fost declanşată pentru stabilirea cauzei care a dus la declanşarea incendiului. Iar primele indicii – deocamdată din surse neoficiale – sunt halucinante.

Administratorul firmei care a asigurat izolarea fonică la Colectiv ne-a declarat că patronii i-au cerut să folosească materiale ieftine, iar angajaţii ar fi spălat tavanul în urmă cu o lună, îndepărtând astfel soluţia ignifugă cu care era impregnat.

“Noi am pus la dispoziţie mai multe materiale din care să aleagă, patronii l-au ales într-un final pe cel mai ieftin. Colaborarea noastră a început în 2013, însă reprezentanţii clubului trebuiau să fie controlaţi, ei nu au avut controale până acum… La astfel de evenimente ar fi trebuit să stea cu pompierii lângă scenă! Mai grav este că, în urmă cu o lună, am aflat că angajaţii au dat jos tavanul, care este dintrun burete ce conţine soluţie ignifugă, şi l-au spălat, ca să scape de fumul care s-ar fi impregnat. Nu ştiu cu ce soluţie a fost spălat, însă acest lucru poate fi definitoriu pentru propagarea focului cu atâta rapiditate”, a declarat pentru Libertatea administratorul firmei Pro Audio Store, Ştefan Şuto.

O altă problemă care a agravat situaţia vineri seară a fost lipsa personalului calificat, a acelor oameni care să pună mâna pe un extinctor la momentul potrivit şi să îndrume lumea către ieşire.

Clubul fusese amendat din această pricină în urmă cu doar o săptămână, dar patronii nu au luat nici un fel de măsuri. Factori agravanţi au fost şi existenţa unei singure uşi, dar şi faptul că în club, care are o capacitate de 100 de persoane, erau, cum spuneam mai sus, în jur de 400 în momentul declanşării incendiului.

În aceste condiţii, nu e de mirare că, deşi ancheta este abia la început, procurorii vorbesc deja de omor calificat şi distrugere calificată.

Cei mai mulţi au murit intoxicaţi, nu arşi

Medicii care efectuează autopsiile susţin că majoritatea tinerilor au murit ucişi de aerul inhalat. Mulţi dintre ei aveau ochii arşi şi corneea distrusă. Leziunile de la nivelul feţei au îngreunat, de altfel, identificarea decedaţilor.

Asta, şi faptul că o mare parte nu aveau la ei acte de identitate. “Majoritatea au murit instantaneu. Odată cu începutul incendiului, au ars şi materialele din jur, mesele, scaunele şi acea tapiţerie care antifona şi care conţine cianuri şi substanţe toxice. Pe lângă monoxidul de carbon, arderea capitonajului, care conţine derivaţi toxici şi chimicale, a dus la otrăvirea aerului cu cianuri”, susţin surse din cadrul IML.

Cauzele morţii au fost arsurile de laringe, de faringe, trahee şi bronhii, dar şi inhalarea de fum şi intoxicaţia cu gaze toxice şi monoxid de carbon, susţin surse de asemenea, câteva persoane cu leziuni mecanice, de pe urma căderilor, lovirilor sau a strivirii.

Printre cei decedaţi se numără Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, chitariştii trupei care concerta pe scena clubului, Goodbye to Gravity. Solistul formaţiei, Andrei Găluţ, e în stare gravă – în comă, cu arsuri pe 45% din suprafaţa corpului -, la fel basistul, Alex Pascu, fiul Anei Pascu, fostă scrimeră dublă laureată cu bronz în anii ’70, acum vicepreşedintă a Federaţiei Internaţionale de Scrimă şi preşedintă de onoare a Federaţiei Române de Scrimă.

Medicii de la Spitalul Floreasca, unde sunt internaţi, sunt rezervaţi în privinţa şanselor lor de supravieţuire. Adrian Despot, de la Viţa de Vie, despre care a umblat la un moment dat zvonul că ar fi fost rănit grav, a fost, de fapt, rănit uşor. Wilmark şi Oana Tache, alte vedete care s-au aflat la locul tragediei, sunt nevătămaţi.

Urmează operaţii complicate şi riscante

Turul de forţă început vineri seară de medicii din spitalele bucureştene, odată cu decretarea codului roşu, se va transforma într-un test de anduranţă în zilele următoare, când răniţii aflaţi în spitalele de urgenţă vor fi supuşi unor intervenţii chirurgicale necesare, dar riscante şi complicate. Unii, cei în stare gravă, nu se ştie dacă vor supravieţui.

Secretarul de stat Raed Arafat a făcut apel la toţi românii să doneze sânge, fiindcă vor fi necesare transfuzii în cazul tuturor celor operaţi. Sunt apţi să doneze cei care au între 18 şi 65 de ani, peste 50 kg, sunt sănătoşi clinic şi nu au avut în copilărie boli precum hepatita, nu au consumat grăsimi în ultimele 24 de ore şi nici alcool în ultimele 48. Gravidele şi lăuzele nu au voie să doneze sânge.

Cazul, preluat de Parchetul Înaltei Curţi

După ce au efectuat măsurători toată noaptea alături de criminalişti la clubul Colectiv, procurorii de pe lângă Parchetul Bucureşti au fost înştiinţaţi telefonic că trebuie să predea documentaţia Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a preluat cazul. Amploarea uriaşă pe care a luat-o acest caz şi numărul mare de victime au stat la baza acestei decizii.

Vinerea neagră, urmată de 3 zile de doliu naţional

Klaus Iohannis a decretat trei zile de doliu naţional în memoria victimelor de la clubul Colectiv.

De altfel, imediat după producerea tragediei, preşedintele României a postat pe Facebook următorul mesaj: “Sunt cutremurat şi profund îndurerat de tragicul eveniment care s-a produs în această seară în centrul Capitalei. Este un moment foarte trist pentru noi toţi, pentru naţiunea noastră şi pentru mine personal. În aceste momente dureroase, îmi exprim întreaga compasiune şi solidaritate faţă de familiile celor afectaţi de această tragedie. Totodată, asigur familiile afectate de acest eveniment zguduitor de întregul sprijin al celor implicaţi în operaţiunile de salvare şi îi rog să aibă încredere că instituţiile responsabile depun toate eforturile pentru ca efectele catastrofei să fie cât mai limitate. Vă chem pe toţi să fim alături de familiile îndurerate şi să dăm dovadă de solidaritate şi de compasiune”.

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/preori-slujba-colectiv-556730.html

Lasati un raspuns