Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Musulmanii din România cer ÎNCHIDEREA lăcaşurilor în care „se propagă fundamentalismul”. „Am atras atenţia despre existenţa lor şi despre pericolul pe care îl prezintă”

musulmaniMuftiatul Cultului Musulman din România, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani (UDTTMR) şi Uniunea Democrată Turcă (UDTR) cer autorităţilor române, într-un comunicat de presă comun, să acorde o mai mare atenţie problemelor cu care se confruntă comunitatea musulmană, ”în această perioadă tensionată la nivel internaţional”.

“Muftiatul Cultului Musulman din România, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani şi Uniunea Democrată Turcă solicită autorităţilor române ca în această perioadă tensionată la nivel internaţional să acorde o mai mare atenţie problemelor cu care se confruntă şi comunitatea musulmană din România şi care odată scăpate de sub control ar putea avea repercusiuni asupra întregii societăţi. Este vorba despre existenţa, pe teritoriul României, a lăcaşurilor de cult musulman în care se propagă idei religioase necunoscute, lăcaşuri care nu au avizul Muftiatului Cultului Musulman din România. Despre existenţa lor şi despre pericolul pe care acestea îl prezintă, noi, reprezentanţii celor trei instituţii, am atras atenţia şi în cadrul unei întâlniri pe care am avut-o la începutul anului cu parlamentarii constănţeni”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii comunităţii musulmane consideră că trebuie urmat modelul din Marea Britanie unde lăcaşurile care propagă fundamentalismul sunt închise.

“Pentru o gestionare cât mai eficientă a acestei probleme considerăm că trebuie urmat modelul din Marea Britanie, acolo unde lăcaşurile în care se propagă fundamentalismul sunt închise. De asemenea, solicităm din nou public reglementarea legislativă a înfiinţării şi funcţionării lăcaşurilor de cult cu precădere a celor islamice. Considerăm că orice lăcaş de cult, indiferent de confesiune, trebuie să fie avizat de cultul căruia îi aparţine şi de alte instituţii abilitate ale statului”, se mai precizează în comunicat.

Conform sursei citate, ”în aceeaşi măsură, personalul care oficiază slujbe ar trebui să fie avizat atât de cultul căruia îi aparţine, cât şi de Ministerul Educaţiei”, astfel putând fi evitate cazurile în care diverşi cetăţeni îşi asumă statutul de reprezentanţi ai comunităţii musulmane, ignorând instituţiile statului român.

“Astfel, vom evita situaţiile în care anumiţi cetăţeni străini sau români îşi asumă statutul de reprezentanţi ai comunităţii musulmane, vorbesc în numele acesteia şi oficiază slujbe, ignorând instituţiile abilitate ale statului român. Departe de noi gândul de a crea panică sau de a ne evidenţia în vreun fel în spaţiul public în această perioadă şi aşa destul de agitată. Cu toate acestea, ne vedem obligaţi să semnalăm aceste derapaje pentru a nu ajunge în situaţii similare celei din Franţa. Nu vrem ca asupra unor comunităţi istorice, precum cea turcă şi tătară din România, care şi-au câştigat un respect deosebit în România şi care sunt parte a mozaicului etnic dobrogean, să planeze suspiciuni sau, mai rău, să fie marginalizate şi chiar stigmatizate”, mai spun reprezentanţii comunităţii musulmane.

De asemenea, aceştia solicită ajutorul autorităţilor şi pentru identificarea tuturor lăcaşurilor de cult islamic din România.

“Profităm de această ocazie pentru a face un apel la cultele recunoscute oficial şi la autorităţile administraţiei publice locale să ne ajute să identificăm toate lăcaşurile de cult islamic existente pe teritoriul României. Orice alte voci care vin cu diferite opinii privind strategia de promovare a Religiei Islamice pe teritoriul României nu numai că nu sunt avizate, dar nu au nici studiile de specialitate în domeniul teologiei islamice, iar cel mai grav fapt este că nu îşi vor asuma eşecul în cazul unui eveniment similar cu cel din Franţa”, se mai arată în comunicatul.

http://www.directproprietar.ro/Musulmanii-din-Romnia-cer-NCHIDEREA-lcaurilor-n-care-se-propag-fundamentalismul–Am-atras

Lasati un raspuns