Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Dialog interreligios la Carrara

dialog_religios_cararaLuni, 23 noiembrie 2015, în Aula Magna a Liceului “Domenico Zaccagna” din Carrara a avut loc un dialog interreligios cu tema:”Terrorismo, religione, democrazia nel mondo globale”. La acest dialog au participat reprezentanții celor patru religii monoteiste din Provincia Massa-Carrara: Armand Bratu (preot la Biserica Ortodoxă Română Carrara), Luca Franceschini (preot la Episcopia Catolică din Massa-Carrara), Jean-Felix Kamba Nzolo (pastor la Biserica Metodistă Carrara) și Youssef Sbay (Comunitatea Islamică din Carrara). Din partea autorităților locale a participat doamna Sara Vatteroni (Director Adjunct la Fundația Migrantes).

Salutul de deschidere a fost adresat de doamna profesoară Marta Castagna, director la liceul mai sus amintit. Moderatorii acestei întâlniri au fost: Profesorul Riccardo Canesi și elevul Federico Assungia. În cuvântul adresat mulțimii am făcut referire la un citat din Sfântul Vasile cel Mare privitor la pace: “Nu pot să mă conving că sunt vrednic să fiu numit slugă a lui Iisus Hristos, dacă nu am iubire față de alții și dacă nu trăiesc în pace cu toată lumea cel puțin cât depinde de mine”.

De asemenea, am precizat că Ortodoxia condamnă în general războiul și terorismul, considerând că sunt urmarea existenței răului în lume și a păcatului. Păcatul nu e numai o încălcare a voii lui Dumnezeu, ci și o răzvrătire contra ordinii sociale și o pervertire a conștiinței și a propriei ființe. Dumnezeu “a făcut dintr-un singur sânge tot neamul omenesc care locuiește pe toată suprafața pământului” (Fapte 17,26), așa că orice om, indiferent de culoare, religie, rasă, naționalitate, limbă este purtător al chipului lui Dumnezeu, este fratele sau sora noastră, mădular egal în cinste al familiei omenești. Ortodoxia cataloghează omorul sau uciderea între păcatele strigătoare la cer. În Cartea Facerii (1,10) sunt relatate cuvintele pe care Dumnezeu i le spune lui Cain: “Ce ai făcut ? Glasul sângelui fratelui tău strigă către Mine”. Prin ucidere se înțelege orice fel de ucidere, nu numai a fratelui.

Întâlnirea a avut și un caracter interactiv, elevi și profesori din sală având posibilitatea să adreseze întrebări.

O corespondență de la Părintele Armand Bratu

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=19892:dialog-interreligios-la-carrara&catid=49:cultura–culte&Itemid=74

Lasati un raspuns