Sfântul Nicolae – tradiţii, obiceiuri, superstiţii
Sfantul Nicolae, sau Mos Nicolae, cum il stiu mai toti copiii, s-a nascut in localitatea Patara, in provincia Lichia, din partea asiatica a Turciei de astazi. Este ales sa conduca eparhia din Mira Lichiei.
Primeste aceasta demnitate dupa ce Hristos i s-a aratat in vis, daruindu-i Evanghelia. A pastorit intr-o vreme cand invataturile gresite despre persoana lui Hristos erau primite de diverse persoane ca fiind adevarate. Nascut intr-o familie bogata, renunta la toata averea dupa moartea parintilor sai, daruind-o saracilor. Si de aici au pornit o multime de legende care l-au facut pe Mos Nicolae sa devina batranul bun si iubitor care intra in noaptea de 5 spre 6 decembrie, in casele oamenilor si lasa cadouri in ghete sau ciorapei.
Una dintre legende este cea a fetelor sarace pe care tatal lor urma sa le vanda unor barbati instariti. Aflandu-le durerea, Sfantul Nicolae le-a aruncat pe geam cate un saculet de bani pentru fiecare. Acestia au cazut fie in ciorapii pusi la uscat, fie in ghete. Si de aici obiceiul impamentenit de a se lasa aceste daruri in incaltari.
In lumea occidentala, Sfantul Nicolae (Saint Nicholas) s-a transformat in Mos Craciun (Santa Claus). Numele de Santa Claus provine din termenul olandez Sinterkloos – Sfantul Nicolae. In Romania, insa, Mos Nicolae are loc lui de cinste. Copiii cuminti primesc dulviuri, iar cei neascultatori, cate o nuielusa.
Nicolae este unul dintre numele personale cele mai indragite si cele mai raspandite. El este format din cuvintele grecesti: nike – victorie, biruinta si laos – popor, si are intelesul de „om ce face parte dintr-un popor victorios”.
Sfantul Nicolae se numeste in credinta populara San-Nicoara. El pazeste Soarele care incearca sa se strecoare pe langa el spre taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara lumina si caldura.
http://www.realitatea.net/sfantul-nicolae-traditii-obiceiuri-superstitii_1843717.html