Cum să rămâi relaxat de Sărbători
Vine Crăciunul…din nou!
Poate că adevărata semificație a acestei sărbători s-a pierdut parțial de-a lungul timpului, însă un lucru rămâne mereu același: ENERGIA Crăciunului. Fie că simțim o oarecare deschidere sau o accentuare a bunătății și păcii interioare, fie că simțim emoții puternice care ascund speranță, iubire, credință, pentru fiecare dintre noi Crăciunul își pune sub o formă sau alta amprenta.
Mai sunt și contextele de familie – reuniuni de familie – care fac din mediul în care se întâlnesc un loc călduros și primitor numit ACASĂ. Până la urmă, indiferent unde ne poartă Viața, ”acasă” este acolo unde ți-e inima și unde sufletul tău se simte liniștit și în siguranță.
Dar mai sunt și alte aspecte mai puțin plăcute de care ne izbim în preajma sărbătorilor de iarnă: agitația, stresul, pentru unii singurătatea sau depresiea, reactivarea anumitor traume sau răni din trecut, aspecte despre care se vorbește tot mai mult în ultima vreme, dar pe care continuăm să le ignorăm, știind că vor trece odată cu luna decembrie. Și totuși, cum ar fi dacă am putea face cumva să prevenim aceste stări?
În pragul sărbătorilor oamenii tind să se lase luați de valul emoțional al sezonului, devenind astfel total absenți din propria lor viață. Astfel un prim pas în prevenirea stărilor neplăcute ”de decembrie” este PREZENȚA. Da, a fi prezent atât cu mintea, cât și cu partea emoțională acolo unde ești și cu corpul fizic. Cum se poate face asta? Aș îndrăzni să spun că este foarte simplu, dar este important să încerci tu înainte de toate.
Indiferent unde te afli – că ești la supermarket, că ești într-o vizită făcută din obligație, că ai musafiri nepoftiți sau mai rău, poftiți tot din obligație, este important să te centrezi pe momentul prezent. Respiră profund și observă… Doar observă pentru început. Apoi identifică 5 culori pe care le distingi din mediul înconjurător și focusează-ți atenția pe fiecare în parte. Apoi identifică 3 mirosuridiferite – că e parfumul tău, parfumul partenerului, mâncarea din cuptor, mirosul de brad sau parfumul de cameră , nu contează. Doar observă-le și vezi cum reacționează- corpul tău la aceste mirosuri. Apoi identifică minim 3 sunete diferite – poate vocea interlocutorului tău, muzica din fundal, clinchetul vaselor strânse de pe masă sau clopoțeii de pe veranda de afară. Ascultă bine fiecare sunet. Apoi observă senzațiile din corpul tău. Cum îți este? Îți este cald, rece sau pur și simplu, bine? Ești relaxat sau încordat? Simți presiune în vreo zonă a corpului? Și fii atent la toate aceste aspecte ce țin de corpul tău. Apoi presează cu picioarele podeaua, astfel încât să simți cum te împământezi în momentul prezent. Continuă să respiri adânc pe tot parcursul exrcițiului.
O altă metodă de relaxare în preajma sărbătorilor ar putea fi ascultatul mantrelor. Da, ai citit bine! Nu am zis de colinde, ci de mantre. Găsește o voce cu care să rezonezi și ascultă mantre pentru liniște, pace, calm etc. Ți-o pot recomanda pe Deva Premal, Snatam Kaur sau chiar Tina Turner, dar mai sunt și alte voci magice. Nu doar că vei fi scos automat din furtuna de sărbători, dar te vei trezi făcând tot ce ai de făcut cu mai mult chef, mai multă pace și cu drag și recunoștință.
Sau se poate să ai chef să te izolezi. Indiferent dacă ești singur sau într-o relație, dacă simți nevoia de PAUZĂ de la tot și toate, fă-o. Să recunoaștem, nu este un lucru pe care să ți-l permiți an de an. Dar dacă ai avut un an plin, obositor, cu multe provocări și multă muncă, e dreptul tău să te refugiezi cu ocazia vacanței de iarnă și să vrei să fii lăsat în pace de toată lumea. Poate că familia va înțelege mai greu acest aspect și pe lângă neacceptare, pot să experimenteze și îngrijorări. Dar asta este treaba lor. Treaba ta este să fii atent la propriile tale nevoie, la ce îți transmite întreaga ta ființă și să faci acel lucru. În sens contrar, făcând lucruri din obligație, riști să te trezești cu o stare intensă de frustrare, furie înnăbușită și multă tensiune atât în interiorul tău, cât și în afara ta. Are rost să te simți vinovat pentru poluarea emoțională a mediului din jur? Poți folosi acest concediu de iarnă pentru a te reconecta la partenerul tău, construindu-vă intimitatea în cuplu. Sau dacă nu ești într-o relație, poți profita de acest timp pentru a te răsfăța, pentru a călători sau doar a lenevi prin casă în pijama.
Fii atent la ce simți tu că ai nevoie în această perioadă!
Noi îți dorim să ai parte de niște sărbători cu adevărat magice, de care să te bucuri alături de cine vrei tu. Să-ți aducă Moșul toate resursele de care simți că ai nevoie pentru noul an și să te reîncarci cu energie și poftă de viață!