Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Mitropolitul Hilarion explică de ce întâlnirea istorică este acum posibilă

hilarionPersecutarea creștinilor din Orientul Mijlociu și din anumite părți din Africa a constituit impulsul pentru istorica întâlnire dintre Patriarhul ortodox Kiril și Papa Francisc, care va avea loc săptămâna viitoare în Cuba. Aceasta a fost explicația oferită astăzi la conferința de presă ținută de Mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, președintele departamentului pentru relații externe al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Mitropolitul Hilarion a explicat de ce o întâlnire între Papă și Patriarh nu a fost posibilă până acum, în ciuda anilor de negociere, oferind o listă a tensiunilor nerezolvate dintre Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Catolică. A pomenit astfel de „problema uniatismului”, descrisă ca „o rană sângerândă niciodată vindecată, care previne deplina normalizare a relațiilor dintre cele două Biserici”. Aceste tensiuni îi au în centru pe „uniați”, adică pe greco-catolici, în special pe cei din Ucraina, unde situația ecumenică s-a deteriorat mai mult după recentele conflicte armate.

„Totuși”, a spus Mitropolitul Hilarion, „evoluția situației astăzi în Orientul Mijlociu, în nordul și centru Africii, precum și în alte regiuni, în care extremiștii conduc un adevărat genocid împotriva populației creștine, a făcut să fie urgentă cooperarea mai strânsă dintre Bisericile creștine. În situația actuală, atât de tragică, trebuie lăsate la o parte neînțelegerile interne și să ne unim eforturile pentru salvarea creștinismului în regiunile unde este supus unor persecuții foarte dificile.” Sinodul Episcopilor din Rusia a cerut ca în anul 2016 să se facă eforturi speciale în acest sens. „De aceea, în ciuda obstacolelor de natură eclezială, rămase încă, s-a decis că trebuie să aibă loc o întâlnire urgentă între Sanctitatea Sa Patriarhul Kiril și Papa Francisc de la Roma. Problema persecuției la care sunt supuși creștinii va deveni centrală la această întâlnire.”

Liderul ortodox a vorbit și despre locația întâlnirii. „În ultimii ani au fost înaintate diverse propuneri privind locul unei astfel de întâlniri. Dar Sanctitatea Sa Patriarhul Kiril, încă de la început, nu a dorit să aibă loc în Europa, dat fiind că cu Europa este asociată grava istorie a diviziunilor și conflictelor dintre creștini. Coincidența datei vizitei Patriarhului Kiril în țări din America Latină cu cea vizitei Papei Francisc în Mexic a devenit ocazia pentru desfășurarea întâlnirii în Lumea Nouă, cu speranța că se va deschide o nouă pagină în relațiile dintre cele două Biserici. Alături de tema principală – situația creștinilor din Orientul Mijlociu și din alte regiuni unde sunt supuși persecuțiilor – discuția va atinge și problemele presante din capitolul relațiilor bilaterale, respectiv din capitolul politicii internaționale. Întâlnirea se va încheia cu semnarea unei declarații comune.”

http://www.catholica.ro/2016/02/05/mitropolitul-hilarion-explica-de-ce-intalnirea-istorica-este-acum-posibila/

Lasati un raspuns