O biserică ortodoxă subterană unicat, descoperită în regiunea Cappadocia, Turcia
O biserică ortodoxă unicat a fost descoperită în Turcia, în regiunea Cappadocia din Centrul Anatoliei, iar experții sunt uimiți de frescele descoperite, afimând că acestea descriu scene nemaivăzute.
Biserica a fost descoperită de arheologi în timpul excavărilor și lucrărilor de amenajare ale orașului subterean din localitatea Nevșehir. Această biserică subterană, sculptată în roca muntelui se află în incita castelului din Nevșihir, un site arheologic unicat, cu cel mai mare oraș subteran din lume, ce se întinde pe o suprafață de 36 ha.
Primarul locațității Nevșehir, Hasan Ünver a declarat că frescele din interiorul bisericii descriu înalțarea lui Iisus Hristos la ceruri și uciderea sufletelor rele. „Deocamdată, ceea ce știm este că asemenea freșce nu au mai fost văzute în nicio altă biserică”, a declarat dl. Ünver, adăugând că studiile făcute arată că biserica ar data din secolul V.
„Acest site este mai mare decât celelalte biserici vechi descoperite în Cappadocia. Este în întregime construită sub pământ și are fresce ce s-au conservat foarte bine. Nu ne-am așteptat să descoperim așa ceva când am început lucrările de refacere a siteului arheologic” a continuat acesta.
Dl. Hasan Ünver a afirmat că dată fiind vechimea și valoarea de unicat a acestei biserici, ea poate deveni un loc de pelerinaj pentru creștinii ortodocși, și mai ales importantă pentru istoria Bisericii Ortodoxe. „Am înțeles că unele din aceste picturi sunt unicat. Conțin descrieri uimitoare, precum pești ce cad din mâinile lui Iisus Hristos, cu el ridicându-se la ceruri și chiar cu uciderea sufletelor rele”.
Ali Aydın, unul dintre arheologii care lucrează la acest proiect a declarat că lucrările de restaurare și protejare a siteului sunt meticuloase. Acum, în perioada de iarnă, umiditatea în interiorul bisericii a trebuit să fie redusă treptat pentru a nu afecta caracteristicile desenelor. „Am oprit excavările pentru a proteja picturile de pe pereții bisericii. În primăvară, când vremea se va încălzi, vom aștepta ca umiditatea să se evapore și vom începe săpăturile din nou”.
Acesta a declarat că până acum acoperișul bisericii a fost cel observat, și că pereții laterali ai bisericii sunt încă sub pământ și că picturile de acolo pot fi și ele probabil intacte. „Doar câteva picturi au ieșit la iveală deocamdată. Celelalte vor ieși la suprafață când vom scoate tot pământul. Sunt picturi importante la intrarea în biserică, ce arată crucificarea lui Iisus și înălțarea sa la ceruri. Sunt și altele care îi arată pe apostoli, pe sfinți, și pe alți profeți precum Moise și Elisei.