Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Marea miză a BOR. De ce vrea Biserica să scrie în Constituţie că familia e formată din bărbat şi femeie

pp În faţa deciziilor istorice recente ale Statelor Unite şi conservatoarei Irlande de legalizare a căsătoriilor gay, Biserica Ortodoxă Română se angajează într-un demers fără precedent, care, dacă ar avea şanse de succes, ar face ca în România căsătoriile între persoane de acelaşi sex să fie imposibile într-un viitor apropiat. Mai exact, preoţii strâng semnături pentru revizuirea Constituţiei, în sensul în care în legea fundamentală să scrie că familia este formată din bărbat şi femeie. O astfel de prevedere există acum în Codul Civil, însă acest tip de lege poate fi mai uşor de modificat, spre deosebire de Constituţie. Patriarhul Daniel a îndemnat personal credincioşii să susţină efortul Bisericii de „a rezista în faţa unor ‘modele’ noi de familie”. Demersul este susţinut de mai multe organizaţii non-guvernamentale, unite sub numele de „Coaliţia pentru Familie”, însă contestat de reprezentanţii ONG-urilor care luptă pentru apărarea drepturilor comunităţii LGBT. „În realitate ni se pregăteşte Revoluţia Sexuală Ortodoxă”, a comentat Florin Buhuceanu de la Accept.

Biserica Ortodoxă din România se află în plină ofensivă în această perioadă. Preoţii, cu binecuvântarea Patriarhului, au început să strângă semnături pentru modificarea Constituţiei. Au nevoie de 500.000 astfel încât Parlamentul să ia în discuţie proiectul de revizuire care propune ca în legea fundamentală să scrie negru pe alb că familia este formată din bărbat şi femeie. „Când Dumnezeu a făcut lumea, coroana creaţiei Sale a fost familia: bărbatul şi femeia, care au primit binecuvântarea de a creşte, a se înmulţi şi a stăpâni pământul. Deşi a trecut prin multe încercări şi pericole abătute asupra societăţii umane, totuşi familia a fost instituţia cea mai stabilă a umanităţii, asigurând continuitatea acesteia în istorie. De aceea, trebuie să susţinem efortul Bisericii de a apăra familia naturală, tradiţională, universală şi de a rezista în faţa unor „modele” noi de familie, care consideră că uniunea firească bărbat-femeie ar fi doar un model printre altele”, a explicat Patriarhul Daniel demersul care, dacă va avea şanse de reuşită, după votul parlamentului şi referendumul de aprobare, ar face imposibilă într-un viitor apropiat căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

În prezent, în România, aceste nu sunt permise de Codul Civil, însă modificarea unei astfel de legi este relativ uşoară, de aceea s-a ales varianta revizuirii. Demersul Patriarhiei este susţinut de o serie de ONG-uri, grupate sub umbrela „Coaliţiei pentru familie”.

„Există pericolul unor interpretări, cum ar fi căsătoriile dintre bărbat şi bărbat sau femeie şi femeie. Aşa, dacă este clar specificat, nu mai e nicio îndoială că familia tradiţională trebuie să fie aşa cum a lăsat-o Dumnezeu”, a declarat pentru gândul Iulian Oanţă, preşedintele Asociaţiei Familiilor Catolice din România „Vladimir Ghika”, membră a Coaliţiei pentru Familie. Deşi spunecă  atât lesbienele, cât şi homosexualii sunt tot fiinţe ale lui Dumnezeu, Oanţă susţine că ei nu pot beneficia de dreptul de a forma o familie, pentru că, după părerea sa, acest lucru este „ceva anormal”: „În primul rând pentru că nu pot da naştere copiilor şi familia este formată din mamă, tată şi copil/copii”.

Ideea este susţinută şi de Bogdan Stanciu, preşedintele filialei din Bucureşti a Asociaţiei ProVita, asociaţie membră a Coaliţiei pentru Familie. „O familie se poate întemeia doar pe baza căsătoriei dintre o femeie şi un bărbat. Doi bărbaţi nu vor putea fi consideraţi vreodată o familie pentru că nu pot procrea. Or, rolul principal al instituţiei familiei este acesta de a procrea şi de a se îngriji de creşterea şi de educarea generaţiei viitoare. Demersul acesta, la modul general, vizează nu numai articolul 48 din Constituţia României, noi am făcut la un moment dat o colectă de idei valoroase pentru un set de politici civice care privesc familia la modul general”, a declarat el pentru gândul.

Chiar dacă state mult mai conservatoare decât România au legalizat căsătoriile între persoane de acelaşi sex, membrii Coaliţiei pentru Familie consideră că acest lucru nu este  unul normal. „Dacă ei vor treaba asta, să meargă pe drumul ăsta şi noi mergem pe familia tradiţională şi asta este normal. Trebuie să le arătăm copiilor valorile familiei: respectul, dragostea”, spune preşedintele ProVita.

Bogdan Stanciu susţine că referendumul este soluţia cea mai bună în cazul în care s-ar pune şi în România problema de a se legaliza căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Acesta susţine că exemplul Statelor Unite ale Americii este unul negativ, pentru că, deşi toate cele 31 de state au votat împotriva acestei iniţiative legislative, Curtea Supermă a decis în locul lor, legalizând acest tip de mariaj. „Dacă în Irlanda a avut loc un referendum, de ce nu ar putea să aibă loc şi la noi? În Slovenia a fost acum trei săptămâni, în Croaţia acum doi ani. Sunt din ce în ce mai multe ţări care se pronunţă în acest sens. În ceea ce priveşte o instituţie centrală a unei naţiuni nu putem să lăsăm la îndemâna nimănui această decizie, trebuie să decidem noi”, susţine acesta.

Accept: „În realitate, ni se pregăteşte Revoluţia Sexuală Ortodoxă”

Florin Buhuceanu, de la Asociaţia Accept, ONG care militează pentru drepturile comunităţii LGBT, susţine că  iniţiativa Bisericii de modificare a Constituţiei în sensul că familia e formată din bărbat şi femeie, este o „încercare de a introduce în textul constituţional restrângerea unor drepturi de care comunitatea vizată, cea formată din persoanele LGBT, oricum nu se bucură”.

„Legislaţia României este explicită şi cât se poate de clară în ceea ce priveşte căsătoria şi modul în care ea poate fi încheiată. Nu există practic urmă de îndoială cine sunt soţii care pot încheia o legătură maritală conform Codului Civil. Ca atare, propunerea de modificare a Constituţiei este completamente caducă şi penibilă, în contextul românesc neexistând o iniţiativă legislativă pentru a reglementa căsătoria între persoanele de acelaşi sex”, a declarat pentru gândul Florin Buhuceanu.

El  consideră că în momentul de faţă demersul nu răspunde problemelor reale pe care le resimt românii în 2016. „În realitate, ni se pregăteşte Revoluţia Sexuală Ortodoxă care să integreze România în Uniunea Euroasiatică a pravoslavnicului şef de stat Vladimir Putin. Urmează alte iniţiative cetăţeneşti care să răspundă agendei Coaliţiei „Nu Sexualităţii”, travestită drept Coaliţia pentru Familie. Mă refer aici, conform documentaţiei de pe site-ul dumnealor, la restricţionarea accesării conform legii a serviciilor la întrerupere voluntară a sarcinii, cât şi a fertilizării in vitro şi descurajarea divorţurilor”, al declarat Buhuceanu.

Acesta condamnă şi intervenţia Bisericii în această problemă, considerând că: „Biserica Ortodoxă Română se lasă entuziast târâtă într-o capcană pregătită de membrii coaliţiei numite. Nu ar fi prima coabitare pe faţă cu aceste organizaţii care compun Coaliţia pentru Familie, care au sustinut reprimarea prin lege în anii ’90 a homosexualităţii ce a dus la arestări ale persoanelor de orientare homosexuală. Aceleaşi organizaţii membre au încercat repetat începand cu 2010 să restrângă accesul la întreruperea voluntară a sarcinii şi la orele de educaţie sanitară care să abordeze subiecte de educaţie sexuală”.

De partea cealaltă, Coaliţia pentru Familie consideră că implicarea Bisericii în susţinerea aceste iniţiative cetăţeneşti este normală şi că fiecare instituţie care consideră benefic acest demers poate acţiona aşa cum crede de cuviinţă în vederea sprijinirii sale.

http://www.gandul.info/stiri/marea-miza-a-bor-de-ce-vrea-biserica-sa-scrie-in-constitutie-ca-familia-e-formata-din-barbat-si-femeie-14958248

Lasati un raspuns