Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Lourdes, Fatima, Medjugorie

lourdesAparitiile miraculoase ale Fecioarei Maria, numite si mariale, nu sunt o noutate in ultimele doua sute de ani. La Lourdes, la Fatima sau la Medjugorie, multi sunt convinsi ca s-au produs adevarate miracole, talmacite de prelati drept intentii ale Cerului de a chema lumea la crestinism. Fie cautandu-L in fenomene pe care nu si le putea explica, fie in temple, in biserici, in monumente sau in alte lucruri facute de mana lui, omul a incercat dintotdeauna sa intre in legatura cu Dumnezeu.

LOURDES
Neprihanita Zamislire din Pirinei
Anual, pe 11 februarie, Biserica Romano-Catolica comemoreaza faptele minunate care s-au petrecut la Lourdes, o mica localitate franceza de la poalele muntilor Pirinei. In ziua de 11 februarie 1858, Bernadette Soubirous, in varsta de 14 ani, prove­nind dintr-o familie de oameni saraci, impreuna cu sora ei si cu o prietena, a pornit sa adune crengi uscate, in apropiere de stanca Massa­bie­lle. Fiind suferinda de astm, Bernadette a ramas in urma celor doua. Deodata, ea a auzit un vuiet ca de vijelie, si-a ridicat ochii si a vazut cu uimire cum din pestera aflata in fata ei o privea surazandu-i o doamna luminoasa, imbracata in alb si incinsa cu panglica azurie. Bernadette a fost cuprinsa de frica, a cazut in genunchi si s-a rugat.

Cand celelalte doua fete s-au intors, au gasit-o cu chipul stralucind de fericire. In cursul aparitiilor care au urmat, Doamna i-a cerut Bernadettei sa se roage pentru pacatosi si sa-i indemne pe credinciosi sa se pocaiasca. Grota de la Massabielle fusese pana atunci, pentru oamenii din partea locu­lui, una misterioasa, pe seama sa circuland legende sinistre. Se spunea ca blocul de piatra slefuit, din interiorul grotei, ar fi fost la origine un altar pagan, pe care se aduceau jertfe omenesti. Sfanta Fe­cioa­ra a ales acest spatiu pentru a-l pu­ri­fi­ca, transforman­du-l in loc de pelerinaj pentru crestini. Cu patru ani inainte de aparitiile de la Lourdes, Biserica Romano-Catolica definise dogma Neprihanitei Zamisliri. „Neprihanita“ este atributul care exprima victoria Sfintei Fecioare Maria asupra Satanei.

Bernadette n-a inteles pe loc mesajul pe care i l-a transmis Sfanta Fecioara cu ocazia aparitiei de pe 25 martie 1858, caci nu auzise de Neprihanita Zamislire. Ea a dat fuga la parohia din sat, a intrat si a strigat: „Eu sunt cea Nepihanit Zamislita!“ Parohul a crezut-o nebuna: „Cum adica, tu esti Neprihanit Zamislita?“ „Nu, parinte, nu eu, ci Doamna! Am repetat mereu numele ei pe drum, ca sa nu-L uit.“ Vindecari miraculoase Multimi tot mai numeroase au inceput sa se adune la locul aparitiilor, Fecioara savarsind nenumarate vinde­cari miraculoase, intre care prima a fost lecuirea unui om care orbise de un ochi. Miracolele continua inclusiv in prezent. Astazi, Lourdes are 30 de hoteluri, un aeroport, o bazilica subterana cu 20.000 de locuri si este vizitat anual de 4-5 milioane de pelerini.

Exista aici si un birou medical de constatari, format din medici de confesiuni si rase diferite. Dintre zecile de mii de vindecari mira­cu­loa­se, acestia au con­fir­mat 1.200, in timp ce autoritatile bi­sericesti – doar 64. Ne putem totusi intreba: daca Berna­dette a fost preferata Sfintei Fe­cioa­re, de ce aceasta nu a facut o mi­nu­ne si pentru ea, inlaturandu-i suferintele provo­cate de astm si de tuberculoza osoasa, asa cum a vindecat mii de bol­navi? Teologii catolici cred ca Fecioara Maria a facut o minune si mai mare cu fetita, facand-o sa inteleaga ca suferinta ei acceptata, impreuna cu bucuria, iubi­rea si supunerea, are o valoare infinita pentru mantuirea ei, pentru Biserica si pentru lumea intrea­ga. Bernadette s-a calugarit in manas­ti­rea din Nevers, sub numele de Maria Bernarda, si a murit la 36 de ani, rapusa de cancer la genunchi.

FATIMA
Doamna stralucitoare coboara pe Rozariu
Aparitia de la Fatima s-a produs la 13 mai 1917: fratii Jacinta (7 ani) si Francisco Marto (11 ani), impreuna cu verisoara lor, Lucia dos Santos (10 ani), se aflau cu oile la pascut in apropiere de Fatima, Portugalia, in locul cunoscut sub numele de Cova de Iria (Grota Sfintei Irina). O furtuna s-a iscat din senin; copiii, inspaimantandu-se, au inceput sa se roage rostind Rozariul – o invocatie catre Fecioara Maria. Dupa ce al doilea fulger a brazdat cerul, deasupra unui mic stejar a aparut o Doamna invaluita in lumina. Lucia a descris-o atunci drept o faptura foarte stralucitoare, cam de 1,10 m inaltime, ce parea sa aiba intre 12 si 15 ani; purta o rochie stramta, o jacheta si o manta, toate tesute cu fire aurii subtiri; nu isi misca fata si nu isi indoia picioarele atunci cand umbla.

Aparitia i-a indem­nat pe copii sa se roage si sa revina in acelasi loc la data de 13 a fiecarei luni. Numarul curiosilor a crescut, iar in ziua de 13 octombrie 1917, cand Doamna le-a fagaduit copiilor ca va face o minune menita a-i convinge pe toti sa vada si sa creada, la Cova de Iria s-au adunat 70.000 de oameni. Era o zi ploioasa si urata. Aparitia a fost prece­data, ca de obicei, de un fulger puternic, dar nici un alt om in afara de cei trei copii nu a vazut-o. Inexplicabil este ce s-a intamplat dupa aceea, si anume „minunea Soarelui“, cum au numit-o si descris-o ziarele din Portugalia. Iata marturisirea lui Jose Proenca de Almeida Garret, martor ocular la eveniment: „La un moment dat, ploaia inceteaza, norii sunt sfasiati si Soarele apare la zenit, asemanator unui disc de argint.

Dintr-o data, el incepe sa tremure, sa danseze. Se invarte in jurul sau cu o viteza ametitoare, ca o roata de foc, lansand in toate directiile jerbe de lumina. Timp de 4 minute, lumina sa devine, pe rand, galbena, verde, rosie, albastra, violeta. Se opreste brusc, apoi isi reia, stralucind, dansul. Se opreste iarasi, pentru a treia oara, devenind si mai luminos. Cei de fata raman muti de uimire. Pastrandu-si prodigioasa rotire, Soarele se desprinde de pe fir­ma­ment si, rosu ca sangele, se precipita catre Pamant, amenintand sa ne zdrobeasca sub greutatea uriasei sale mase incandescente. Au fost clipe care au produs o impresie teri­fianta. Apoi, Soarele si-a reluat locul pe cer.“ Totul a durat doar 10 minute.

Mesajul de la Fatima. Cele trei secrete
Cei trei copii au primit de la Doamna in alb mesaje pentru intreaga lume si li s-au dezvaluit trei secrete care urmau sa schimbe soarta omenirii. Nu peste mult timp, asa cum fusese anuntata Lucia, Francisco si Jacinta au murit. Pas­tra­toare a secretelor a ramas doar Lucia dos Santos, care a intrat in ordinul caluga­ri­te­lor carmelite din Coimbra. Din mar­tu­riile ei se retine faptul ca Doamna in alb i-a spus ca Iisus vrea sa oranduiasca in lume devotiunea catre Inima Neprihanita. Cele trei secrete au fost ulterior dez­va­luite, iar ultimul a starnit vii contro­ver­se. Primul ar fi prevestit declansarea celui de-al doilea Razboi Mondial, iar al doilea ar fi anuntat destramarea im­pe­riu­lui comunist sovietic. La 13 mai 2000, Vaticanul a facut cunoscut faptul ca al treilea secret facea referire la im­puscarea unui monah imbracat in alb, viziune interpretata drept tentativa de asa­si­na­re a Papei Ioan Paul al II-lea, in 1981. MEDJUGORIE
Fecioara de pe deal
Data de 24 iunie 1981 marcheaza prima aparitie a Fecioarei Maria la Medjugorie, un satuc din Bosnia-Her­tegovina, la 20 de kilometri departare de Mostar. In acea zi, sase copii au declarat ca au vazut-o pe Fecioara pe un deal din apropiere. Ziua urmatoare, la aceeasi ora, cei sase – Ivanka, Mirjana, Vicka, Ivan, Marija si Jakov – au urcat pe co­li­na si au vazut-o din nou pe Maica Dom­nului. De atunci si pana in ziua de azi, spun ei, o vad pe Fecioara zilnic si primesc de la Ea mesaje pe care le in­credinteaza lumii si Bisericii. La scurt timp dupa prima aparitie, catunul a devenit parte a circuitului mon­dial al pelerinajelor, in vreme de pa­ce atragand in jur de 10 milioane de o­a­meni anual.

Dupa 10 ani de la pri­mele aparitii, vizionarii au spus ca Fecioara le-a dezvaluit motivul prezentei Sale acolo: „Am venit ca Regina a Pacii. Convertiti-va! Faceti pace cu Dumnezeu si intre voi prin post si rugaciune.“ In anii care au urmat, in mesajele catre vizionari, catre grupurile de ruga­ciune, catre pelerini si catre intreaga lume, Maria s-a referit de multe ori la planul lui Dumnezeu, explicand astfel lunga Ei prezenta la Medjugorie. O etapa importanta din acest plan o constituie dezvaluirea celor Zece Secrete Mirjanei. Aceasta va comunica Secretele unui calugar franciscan, numit Petar – ramas neidentificat pana in ziua de azi –, care va trebui sa le reveleze intregii lumi.

Semnul cel mare si verdictul Vaticanului
Dupa spusele vizionarilor, Sfanta Fecioara apare invesmantata intr-o rochie de culoare gri si infasurata intr-un voal alb si lung, care-i lasa descoperit parul negru. Ochii ei sunt albastri, obrajii imbujorati, pe cap are o cununa formata din 12 stele, sta asezata pe un nor mic si pare de 17-20 de ani. Este de o frumusete de nedescris. Ro­chia pe care o poarta cu ocazia marilor sarbatori, Craciunul sau Pastele, este aurita. Intr-una dintre aparitiile Sale pe colina Podbrdo, Regina Pacii a promis ca va lasa un semn mare, vizibil, care va dovedi prezenta Sa indelungata printre noi. Cand S-a facut nevazuta, cei de fata – in jur de 1.000 de pelerini – au observat pe cer o cruce luminoasa.

Vreme de aproape 10 ani, Vaticanul si episcopul de Mostar au avut dubii cu privire la Medjugorie. In 1991, insa, Congregatia Vaticanului pentru Doctrina Credintei primea documentele despre Medjugorie de la episcopii iugoslavi si rapoartele iezuitilor, urmand sa se pronunte definitiv. Verdictul a fost dat la 21 ianuarie 1994, cand Papa Ioan Paul al II-lea i-a raspuns arhiepiscopului Philippe Benitez in legatura cu acest subiect: „Autorizati tot ceea ce priveste Medjugorie. Acolo este un loc sfant!“ In timp, Vaticanul a respins 30 de cazuri de aparitii. 84 isi asteapta inca verdictul, mai importante fiind cele de la La Salette, La Milagrosa Pontanain (Franta), Beaurain, Banneux (Belgia) si Siracuza (Italia). Deocamdata, doar aparitiile de la Fatima, Lourdes si Medjugorie sunt recunoscute oficial de Biserica.

http://www.descopera.ro/cultura/929385-lourdes-fatima-medjugorie

Lasati un raspuns