Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Moment istoric | Care sunt semnificațiile întâlnirii dintre Papa Francisc și Patriarhul Kirill

papa-francisc-patriarhul-kirilÎn drum spre Mexic, unde va începe o vizită de cinci zile, Papa Francisc a făcut o scurtă escală la Havana, Cuba, unde s-a întâlnit cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill.
Întâlnirea celor doi mari prelați este prima de acest fel între un patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse și un șef la Bisericii Romano-Catolice după schisma dintre biserica răsăriteană și cea occidentală, în 1054.
Papa Francisc și Patriarhul Kirill s-au îmbrățișat și s-au pupat pe obraz de mai multe ori în momentul întâlnirii care a avut loc într-un salon al Aeroportului José Marti din Havana. “În sfârșit, ne întâlnim, suntem frați! Este foarte clar că aceasta este voința lui Dumnezeu”, a declarat Papa Francisc.

Pe lângă simbolistica religioasă extrem de importantă pe care o are întâlnirea dintre șeful Bisericii Romano-Catolice și patriarhul celei mai mari biserici ortodoxe din lume, analiștii politici speculează faptul că mizele sunt chiar și mai mari.

”Havana este locul ideal”

Astfel, nici măcar locul ales nu a fost întâmplător. Președintele Societății de Studiere a Creștinismului Oriental, istoricul Karl Pinggera, consideră că ”Havana este locul ideal”, având în vedere că insula are un regim laic, cu o anumită afinitate pentru Moscova și care, totodată, s-a distanțat de Occident.

În ultimii ani, speculațiile referitoare la o asemenea întrevedere presupuneau că aceasta ar fi urmat să se desfășoare la Minsk, în Belarus, sau în capitala Austriei. Dar oricare punct din Europa s-ar fi ales, nu ar fi fost lipsit de vreo legătură cu divizarea creștinismului între Occident și Orient.

Totodată, evenimentul are loc cu doar câteva luni înainte unei alte întâlniri importante – Consiliul Pan-ortodox între bisericile ortodoxe autocefale, ce va avea loc în iunie, în insula Creta, din Grecia.

Reuniunea va fi condusă de Patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu, considerat de ceilalți drept ”primul între egali” și cel care a menținut comunicarea cu Biserica Catolică. Biserica Ortodoxă Rusă, cea mai mare ca număr de credincioși dintre Bisericile ortodoxe, nu este mulțumită de ideea ca Patriarhul Bartolomeu să discute cu Vaticanul în numele tuturor ortodocșilor. Acest lucru se explică prin aceea că nici dialogul dintre patriarhul ecumenic și cel ortodox rus nu este lipsit de asperități — unele istorice, din perioada fostului regim comunist, și altele mai recente,generate de conflictul din Ucraina. După întâlnirea cu Papa Francisc însă, patriarhul Kirill va putea merge la consiliul din Creta ca un învingător într-o nouă eră a creștinismului, consideră Konstantin von Eggert, jurnalist de origine rusă.

http://www.libertatea.ro/ultima-ora/moment-istoric-care-sunt-semnificatiile-intalnirii-dintre-papa-francisc-si-patriarhul-kiril-1291003

Lasati un raspuns