Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Crucea de pe Caraiman va fi reabilitată de MApN, cu șase milioane de lei

caraimanGuvernul a aprobat, săptămâna trecută, trecerea monumentului Crucea Eroilor Neamului, de pe Vf. Caraiman, din Bucegi, în administrarea Ministerului Apărării Naționale, din bugetul căruia ar urma să fie suportate cheltuielile cu restaurarea obiectivului.

Memorandumul aflat, joi, pe masa Guvernului, Aprobarea transmiterii de către Guvern prin Secretariatul General al Guvernului a unei cereri către Consiliul Local al oraşului Buşteni privind emiterea unei hotărâri ce are ca obiect trecerea imobilului «Monumentul Eroilor – Cruce», de pe Masivul Caraiman, din domeniul public al oraşului Buşteni, judeţul Prahova, în domeniul public al statului, în vederea dării în administrare Ministerului Apărării Naţionale. Potrivit documentului amintit, monumentul, aflat în prezent în domeniul public al orașului Bușteni, necesită lucrări de intervenţie/reabilitare estimate la suma de 6.000.000 lei: “Primăria Oraşului Buşteni a transmis o scrisoare de intenţie Ministerului Apărării Naţionale privind identificarea unor soluţii de finanţare la nivelul instituţiei militare pentru restaurarea monumentului. În urma analizării problematicii la nivelul Ministerului Apărării Naţionale, având în vedere importanţa deosebită a monumentului care va păstra vie în memoria poporului român jertfele şi sacrificiile ostaşilor români căzuţi în Primul Război Mondial, o soluţie la nivelul instituţiei militare este asigurarea finanţării de la bugetul anual aprobat Ministerului Apărării Naţionale. Prin urmare, solicităm aprobarea iniţierii demersurilor necesare, în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (2) din Legea nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică, cu modificările şi completările ulterioare, în vederea emiterii de către Consiliul Local al Oraşului Buşteni a unei hotărâri în acest sens. Ulterior, prin hotărâre a Guvernului, imobilul va fi înregistrat în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1705/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi va fi dat în administrarea Ministerului Apărării Naţionale”.

Potrivit memorandumului, “reabilitarea imobilului este impusă şi de participarea în cadrul manifestărilor şi activităţilor incluse în cadrul Programului Naţional «România 100», iniţiat în baza Hotărârii Guvernului nr. 24/2014 privind instituirea Programului Naţional «România 100», pentru aniversarea, la 1 Decembrie 2018, a 100 de ani de la crearea statului naţional, unitar, român”.

Guvernul a aprobat trecerea monumentului în administrarea Ministerului Apărării Naționale, urmând ca acest obiectiv să facă obiectul lucrărilor de reabilitare. Autoritățile își doresc să amenajeze, în interior, și un muzeu al neuitării, unde turiștii vor avea ocazia să facă p recapitulare a evenimentelor petrecute din 1916 încoace.

Autoritățile din Bușteni au încercat să reabiliteze Crucea Eroilor Neamului acum doi ani, cu fonduri norvegiene, dar accesarea acestora s-a dovedit imposibilă, din cauza normelor impuse de unitatea de management. Nici strângerea de fonduri, derulată sub sloganul “Dați un ban pentru Caraiman”, inițiată cam în aceeași perioadă, în scopul strângerii sumelor necesare pentru cofinanțare, nu a avut mai mult succes. Proiectul era, însă, unul destul de ambițios, a cărui valoare se ridica la aproximativ două milioane de euro. În pliantul de promovare a acestei campanii era precizat că în zonă urma să fie amenajat heliport balizat, iar monumentul urma să beneficieze de iluminare arhitecturală inteligentă, acces wi-fi la internet, un punct de informare și chiar o minicentrală meteo.

Nici bugetul local, în mod evident, nu putea susține o investiție atât de mare. Așa s-a ajuns la soluția adoptată săptămâna trecută.

Crucea Caraiman a intrat în Cartea Recordurilor cel mai înalt monument de acest fel din lume amplasat pe un vârf montan. Crucea se află la o altitudine de 2.291 metri, are o înălţime de 39,5 metri şi include un soclu din ciment de 8 metri.

http://www.telegrama.ro/index.php?option=com_k2&view=item&id=47461:crucea-de-pe-caraiman-va-fi-reabilitata-de-mapn%2C-cu-%C8%99ase-milioane-de-lei&Itemid=102

Lasati un raspuns