Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Sfinții 40 de mucenici și agapa de Lăsatul Secului – duminica 6 martie la Birmingham

sfintii_mucenici-180Duminica 6 martie, odata cu pomenirea celor adormiti, la parohia otodoxă română din Birmingham va fi organizată și o agapa, inaintea Lasatului Sec la carne, se arată într-o coresondență preluată de Romanian Global News.

“Dorim in primul rand sa profitam de faptul ca anul acesta sarbatoarea Sfintilor 40 de mucenici din Sevasta care inaintea Postului Mare si invitam pe toti cei care vin din Moldova sau Muntenia sa ne delecteze cu retetele traditionale de ‘mucenici’ moldovenesti sau muntenesti, facuti cu toate ingredientele de ‘ne-post’. Cei care nu sunt priceputi la aceste retete sau care vin din alte regiuni ale tarii pot aduce contributii obisnuite pentru astfel de agape.

Sfintii 40 de mucenici din Sevastia

Cei 40 de mucenici din Sevastia erau soldați creștini, aflați în slujba împăratului roman Licinius. Trei dintre ei, Chirion, Candid și Domnos erau foarte pricepuți în studiul Scripturilor. În anul 320, aflând despre credința lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Refuzând, au fost întemnițați timp de 8 zile, bătuți cu pietre și ademeniți cu daruri. În cele din urmă, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei. Unul din cei 40 a cedat și a ieșit din lac, dar a murit pe loc. I-a luat însă locul un soldat. În aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. În zori, au fost scoși vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor și au fost lăsați să-și dea sufletele. Rămășițele lor au fost arse, iar cenușa aruncată în lac.

Moaștele lor au fost răspândite la diverse biserici din spațiul ortodox.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=20997:sfinii-40-de-mucenici-i-agapa-de-lsatul-secului-duminica-6-martie-la-birmingham-&catid=49:cultura–culte&Itemid=74

Lasati un raspuns