Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Patriarhia se plânge că nu are 100 de milioane €, dar Catedrala Mântuirii Neamului va fi gata anul viitor

catedralaCatedrala Mântuirii Nemului va fi o construcţie de 120 metri lungime şi tot atâţia în înălţime. Va costa aproxiamtiv 100 de milioane de euro şi se pare că banii s-au cam strâns, pentru că se lucrează deja la acoperiş.
Iniţial, adică în 2007, când s-a pus temelia construcției, se părea că Biserica Ortodoxă Română s-a înhămat la o încercare grea, respectiv să adune 100 de milioane de euro pentru o biserică aşa cum România nu a mai avut. Conform Legii 376/2007, investiţia este susţinută financiar de Patriarhie (donaţii), Guvern şi autorităţile locale – prin bugetul de stat şi bugetele locale.

Slujbă de Centenarul Unirii, în Catedrală

Până în anul 2014, Guvernul şi autorităţile locale din toată ţara cotizaseră deja 32 de milioane de euro. Nu se ştie cât au donat enoriaşii, având în vedere că fiecare biserică are o cutie a donaţiilor pentru catedrala Mântuirii Neamului. În anul 2014, an electoral, Patriarhia a primit dintr-un foc 12 milioane de euro de la Guvern, consilii judeţene şi primării.

Anul acesta avem alegeri din nou. În acest ritm, este explicabil că deja se pune acoperişul Catedralei Mântuirii şi că, aşa cum ne-au explicat surse din cadrul Patriarhiei, anul viitor construcţia va fi gata, pentru ca BOR să poată sărbători Centenarul Unirii (2018) în noua Catedrală.

Primii bani pentru Catedrala Mântuirii s-au alocat în anul 1884

Cât de veche este istoria acestei catedrale? Cu 139 de ani în urmă, Ioan Slavici scria: ”Când a sosit la Bucureşti vestea că curcanii noştrii au cucerit reduta Griviţa (în Războiul de Independenţă din 1877 –n.r.), Eminescu şi eu am chibzuit să publicăm în Timpul un articol în care să arătam că (…) românii din zilele noastre trebuie să ridice şi ei o catedrală la Bucureşti, (…) în care mulţi creştini pot să se roage împreună pentru binele obştesc”.

Ideea scriitorilor a prins contur în 1884, în contextul în care ţara a devenit regat, iar Carol I a promulgat o lege privind alocarea sumei de 5 milioane de lei aur pentru pentru construirea unei catedrale la Bucureşti. Atunci a început istoria Catedralei Neamului.

http://www.libertatea.ro/stiri/se-pune-deja-acoperis-catedralei-mantuirii-nemului-1307308

Lasati un raspuns